Magyaróvári Viktor (Kayamar):
BÁBEL ÚJJÁSZÜLETÉSE C. ORATÓRIUMÁNAK BEMUTATÓJA A

MUCE 2022 NEMZETKÖZI KÓRUSFESZTIVÁLON

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZKT2oS3y9z8 (4:42)

A videó klip alkotói: Kayamar (zene: Lines), Thaler Tamás (fotó), Béatrice BDM (montázs)

 

A kórusfesztivál küldetése, hogy a zene közös nyelvével a
Béke mellett álljunk ki: 

MUsic is the common language of the peaCE

 

2022. július 21-23. között Budapesten volt a MUCE 2022 Kórusfesztivál, hét országból, hét kórus közreműködésével.

A kórusfesztivál szervezője a budapesti Örökifjú Zenebarátok Alapítvány.

 

A MUCE 2022 Fesztivál résztvevői:

   
Cappella Ecumenica (Wrocław, Lengyelország)
Encuentros Énekegyüttes (Argentína)
Ensemble 20.21 (Chambéry, Franciaország)
neuer chor Berlin (Berlin, Németország)
Örökifjú Zenebarátok Kórusa (Budapest, Magyarország)
Seljo Vegyeskar (Sarajevo, Bosznia-Hercegovina)
Visszhang Kórus (Kolozsvár, Románia)

 

A MUCE 2022 Kórusfesztivál előzménye a VOCE (Voices from Citizens of Europe) 2014–2018 Fesztivál, amely 5 éven keresztül, évente más-más országban került megrendezésre, hogy közösen, zenével emlékezzenek az I. világháború áldozataira. A Budapestre érkező kórusok többsége a VOCE 2014–2018 Fesztiválon már korábban találkozott. 

 

 

A képen szöveg, személy látható

Automatikusan generált leírás       A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

 

A Fesztivál első koncertjének helyszíne a Gül Baba Türbéjének kertje volt, július 22-én. Ezen a csodálatos szabad téri helyszínen mind a 7 kórus kb. 15 perces saját programot mutatott be. A 7 énekkarból álló összkar pedig Sibelius: Song of Peace c. művével kezdett, majd a koncert végén Kayamar: Lines c. darabja hangzott el, a szerző vezényletével.

 

Fesztiválon résztvevő kórusok közös produkciója volt a második koncert is Magyaróvári Viktor (Kayamar) Bábel újjászületése című, 7 kórusra komponált, 13 tételes oratóriumának ősbemutatója a zeneszerző közreműködésével és vezényletével, július 23-án a Magyar Zene Házában. Az oratórium tételeinek egy része angol nyelven, több tétel a kórusok saját nyelvén, illetve kamirami nyelven (amely a szerző által kitalált nyelv) hangzott el.

Magyaróvári Viktor - Kayamar,

előadóművész és zeneszerző

 

„Magyaróvári Viktor – Kayamar: Bábel születése c. 13 tételes oratóriumának…alapja a bábeli zűrzavar: az összezavart nyelvek, és a hét főbűn – a kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség – amelyeknek következményei az emberek közötti válaszfalak, a meg nem értés. Mindegyik kórus egy-egy főbűnt jelenít meg, mindenki más nyelven beszél, és nem értik meg egymást. Amikor pedig találkoznak, akkor lesz teljes a káosz. Az egyes kórusok a saját nyelvükön előadott tételekben megvallják bűneiket, és végül mind felismerik, hogy bűneik ellenszerei éppen a már meglévő saját értékek, mint alázat, adakozás, tisztaság, segítőkészség, szelídség, önzetlenség, mértékletesség.

A Fináléban a kórusok egyszerre kimondják az erényt saját nyelvükön, majd megtörténik a csoda, az összehangolódás pillanata, és egy nyelven kezdenek el beszélni, a nagy közös nyelven. Közös nyelven és közösen énekelve rájönnek, hogy ismerős ez a nyelv, hiszen a bábeli nyelvzavar előtt már beszélték mindannyian ezt a nyelvet. A záró korál pedig az új alapokra épülő új világ benépesítéséről szól.” (Magyaróvári Viktor ismertetése)

 

A MUCE 2022 Kórusfesztivál fotói itt láthatók (Thaler Tamás képriportja):

 

1. koncert a Gül Baba Türbéje kertjében:      https://photos.app.goo.gl/ohsqdpZZgYqrSpLK7

2. koncert a Magyar Zene Házában:           https://photos.app.goo.gl/hyXh1h1r3Z8oP57Z9