PORTRÉ DR. BONNYAI APOLKA ZONGORAMŰVÉSZ-TANÁRRÓL

 

I.

Bonnyai Apolka

(pianofest.hu)

 

Zongoraművész, művészeti vezető. Bonnyai Apolka 10 évesen kezdett zongorázni Ella Miklósné tanárnőnél, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Schweitzer Katalin és Eckhardt Gábor osztályában. Zongoraművészi diplomáját 2001-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián Szokolay Balázs, Kemenes András és Várjon Dénes irányításával, majd ugyanitt 2013-ban DLA fokozatot szerzett. Számos ösztöndíj és nemzetközi zenei verseny nyertese. A Grand Prize Virtuoso és a Golden Classical Music Awards nemzetközi zenei versenyek díjazottjaként a Salzburgi Mozarteumban és a New York-i Carnegie Hallban (alábbi képünkön) lépett fel:

 

 

A Weingarten ösztöndíj nyerteseként a Birmingham Conservatoire-ban Malcolm Bilson professzornál, majd a Terplan Kutatói Ösztöndíjjal a Montclair Egyetemen tanult David Witten és Mark Pakman irányítása mellett az Egyesült Államokban.  Nagy sikerrel szerepelt a IX. Kiotói Nemzetközi Zenei Fesztiválon Japánban, amelyről CD- felvétel is készült.

További fesztiválmeghívásai közt szerepel a Yamaha Artist Liszt Festival és a Hungarian Arts and Humanities Festival New Yorkban, valamint a Cziffra Zongorafesztivál. Két alkalommal vett részt a V4 Zongorafesztiválon Sárospatakon, amelynek művészeti vezetője is volt 2019-ben:

 

        „»A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet.«

Debussy szavai közül a megértés különös jelentőséggel bír Közép-Európa népei számára, hiszen sorsközösségünk, sokszor tragikus, ellentétek és ellentmondások által is meghatározott történelmünk különösen indokolja az együtt gondolkodást, a kölcsönös megértést és a mindannyiunk közös javáért történő cselekvést – mindennek egyik fontos, a lelkeket is megérintő területe a komolyzene. … A fesztivál egyszerre közvetíti a keresztyén értékrendet, valamint – utalva a történelmi előzményekre is – a visegrádi országok politikai, kulturális és diplomáciai együttműködését.

A zenével elmondható mindaz, amire a beszéd már nem képes. Szavak nélküli kifejezést nyújt az érzelmeknek, boldogságot és gyógyírt hoz a hangok csodálatos világával, enyhíti a bánatot, megnyugvást, reményt, de bátorságot is ad, áthidalja, harmóniában oldja fel a különbözőségeket, életünk értelméről mesél, megmutatja a jót, hív és megszólít, hogy a helyes úton járjunk. Célunk a hagyományteremtés, támaszkodva a V4-ek kulturális sokszínűségére, az összetartozásra, a sorközösségre, az egymásra utaltságra, a kölcsönös megértésre és a békés, közös felemelkedés útjainak megtalálására.

 

A rendezvénysorozat a személyes találkozások és az egymásra tekintés ünnepe is, melynek összekovácsoló ereje vitathatatlan, különösképpen úgy, hogy ebben a csodálatos történelmi magyar városban, Sárospatakon a levegőben érezzük a történelem sokszor viharos évszázadait, harcainkat, veszteségeinket, megbékéléseinket, újrakezdéseinket, reményeinket, elődeink erőfeszítéseit, áldozatait, valamint a múltunkból következő, nemzedékünket kötelező felelősséget.”

 

V4 Nemzetközi Zongorafesztivál - Nyitó hangverseny (I. rész) (31:38)

 

Olyan rangos helyeken lépett már fel szólistaként, mint a Művészetek Palotája, a Carnegie Hall, a Kennedy Center, a Wiener Konzerthaus, a Mozarteum, az Alti Hall és számos más koncertterem Európában és Amerikában. Rendszeresen készülnek felvételei a Magyar Rádió Márványtermében és visszatérő vendége a Zsidó Művészeti Napoknak. Bonnyai Apolka 2001 óta a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zongora főtárgy szakos művésztanára.

 

Korcsolán Orsolya (hegedű) és Bonnyai Apolka (zongora)

volt a Zsidó Művészeti Napok zeneakadémiai (2021.12. 02., Solti Terem) kamarakoncertjének a vendége egy különleges programmal, melynek középpontjában Goldmark Károly művei álltak, de játszottak Liszt Ferenctől és Korngoldtól is.

(zeneakademia.hu)

 

 

 

 

II.

A Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál alapítója és művészeti vezetője: Hitvallásunk, hogy a zene áthatol olyan falakon is, amelyek elsőként áthatolhatatlannak tűnnek, közelebb visz egymáshoz embereket, közösségeket, kultúrákat, megtermékenyítő erejével építi és ápolja a páratlan Kárpát-medencei kultúrát, élhetővé és zengővé teszi a hagyományokat, kiáradó szépségével elsimítja a félreértéseket, a békétlenségek helyébe békét, együtt munkálkodást, az örök Jóba vetett hitet és megnyugvást hoz”.

https://papageno.hu/blogok/karpat-fesztival/2021/09/bonnyai-apolka-a-karpat-fesztival-az-itt-elok-egyediseget-mutatja-meg/

(2021.IX.6.)

 

 

Dr. Bonnyai Apolka a II. Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál zeneakadémiai nyitókoncertjének fináléjában. Mellette a hegedűművész közreműködők közül: Király-Lugosi Veronika, Mikolay-Lugosi Zsófia és Pusker Júlia (2022. IX. 16.)

 

 

 

III.

VÁLOGATÁS DR. BONNYAI APOLKA FELVÉRELEIBŐL

 

L. van Beethoven: g-moll szonáta, Op. 13, „Pathétique

Beethoven SonataPathetique” Op. 13 II Adagio cantabile (4:55)

 

Beethoven SonataPathetique” Op. 13 III. Rondo. Allegro (4:30)

 

R. Schumann: g-moll szonáta, Op. 22

Schumann Sonata in G Minor Op.22 1st movement (6:45)

I.                   So rasch wie möglich

Schumann Sonata in G Minor Op 22 3rd movement (1:43)

III.             Scherzo. Sehr rasch und markiert

 

***

Rendszeresen játszik kamarazenét unokatestvérével, Király-Lugosi Veronika hegedűművésszel csakúgy, mint unokaöcsével, Lugosi Dániel Ali klarinétművésszel

 

Király-Lugosi Veronika (hegedű) és Bonnyai Apolka (zongora)

 

R. Schumann: Adagio und Allegro, Op.70

https://www.youtube.com/watch?v=a8VVauHvxag (8:26)

 

R. Schumann: a-moll hegedű-zongora szonáta, Op.105

https://www.youtube.com/watch?v=1-gAb6xp87A (7:34)

 

***

 

W. A. Mozart: A-dúr zongoraverseny, K. 414

https://drive.google.com/file/d/1Ricas8ion51bXCcoHtnZNowBDZopRaVs/view?usp=sharing (26:24)

Bonnyai Apolka (zongora) és a Szent István Filharmonikusok Antal Mátyás vezényletével.