Együttműködés a Kulturális és Innovációs Minisztériummal
a Liszt Intézetek programjainak támogatására

Kulturális diplomáciai értekezlet az MMA székházában


A Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó adott otthont idén a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közösen szervezett hagyományos nyári kulturális diplomáciai értekezletének 2022. július 6-án. Az esemény keretében aláírták a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Magyar Művészeti Akadémia részéről a magyar kulturális diplomáciai programok támogatásáról szóló együttműködési megállapodást.

 

 

 Vashegyi György, az MMA elnöke

 

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjében összefoglalta az Akadémia 2011-es köztestületté válása óta elért nemzetközi eredményeit, kitérve a legfontosabb stratégiai célokra. Az elmúlt évtizedben az MMA számos külföldi művészeti akadémiával és kulturális intézettel vette fel a kapcsolatot, emellett több mint negyven határon túli művészeti szervezettel, folyóirattal, kiadóval, egyetemmel, múzeummal, színházzal áll szakmai kapcsolatban. Az MMA külhoni megismertetését olyan regionális átfedésekkel bíró nemzetközi, határon túli eseményekbe való bekapcsolódás jelentette, mint például az EKF Kassa, a „30 éve szabadon", a V4 évfordulós programsorozat, vagy az olasz–magyar, izraeli–magyar kulturális évadok. Az MMA programjaival megjelent mások mellett Párizsban, Ljubljanában, Németország és Oroszország városaiban, de Kínában és Dél-Koreában is.

 

„Bár szép eredményekkel büszkélkedhetünk, további céljaink közé tartozik, hogy kiemelkedő kortárs művészeti értékeinket az eddiginél is hatékonyabban, sikeresebben jelenítsük meg a nemzetközi kulturális piacon. Arra törekszünk, hogy minél szervezettebbé, tervezhetőbbé tegyük az Akadémiához kapcsolódó művészek és elméleti szakemberek külföldi bemutatkozását – az akadémikusok mellett köztestületi tagok, ösztöndíjasok és akadémiai díjazottak több ezres közösségét is értve ezalatt" – hangsúlyozta Vashegyi György.


A szakmai fórumot Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter nyitotta meg, aki kiemelte: a magyar kulturális nemzetközi intézményhálózat soha nem volt olyan erős, mint ma. Ha a gyorsan változó világban nem leszünk képesek arra, hogy a kultúrában innovációkat hozzunk létre, akkor nem lesz magyar jövő – fogalmazott.

 

Ugyancsak felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki kifejtette: „A jelenlegi nehéz időszakban azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek erős nemzeti identitással rendelkeznek és képesek megtartani kulturális, vallási és történelmi örökségüket." A miniszter lényeges feladatnak nevezte, hogy megmutassák a világnak az egyedi, nyugati, keleti és északi jegyek által egyszerre meghatározott magyar kultúra rendkívül értékeit és erőforrásait.
A tanácskozáson együttműködési megállapodás aláírására került sor a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Magyar Művészeti Akadémia részéről a magyar kulturális diplomáciai programok támogatásáról. A hosszú távú megállapodást a KIM képviseletében Csaba Gábor kulturális diplomáciáért és a külföldi magyar intézetekért felelős helyettes államtitkár, az MMA részéről Richly Gábor főtitkár látta el kézjegyével, aki elmondta, hogy az MMA kiemelten fontosnak tartja, hogy az idei év áprilisában, a Magyar Művészeti Akadémia és a Külgazdasági és Külügyminisztérium között létrejött együttműködési megállapodást megújított formában, a közelmúltban alakult Kulturális és Innovációs Minisztériummal is megkösse.


„Az együttműködéshez nagy reményeket fűzünk. A közös programok elsősorban a külföldi magyar kulturális központok – a Liszt Intézetek – bevonásával valósulnak meg, amelyek megkülönböztetett figyelmet fordítanak majd az MMA több ezres művészközösségének külföldi bemutatására programjaik tervezése során" – mondta el a főtitkár.

 

 

Csaba Gábor és Richly Gábor

 

 

A KIM–MMA közti megállapodás részleteiről


A felek együttműködésük során törekszenek arra, hogy kölcsönösen megismertessék egymással a magyar országkép pozitív formálása érdekében kialakított terveiket és azokat összehangolják; valamint ugyancsak törekszenek arra, hogy a magyar film- és fotográfia, irodalom, építészet, zene, színház, képző-, ipar- és tervezőművészet, valamint a népművészet értékeit és szereplőit külföldön, illetve a határon túli magyarság körében is megismertessék. A fenti célok megvalósítása érdekében a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia közös programokat kíván szervezni, megkülönböztetett módon törekedve az MMA-hoz köthető személyek és műveik külföldi megismertetésére a magyar kulturális intézetek bevonása révén, illetve az aktuális külföldi magyar kulturális évadok keretei között.
Az MMA Titkársága az együttműködés keretében törekszik arra, hogy meghatározott pénzkeretet különítsen el a KIM és az MMA közös programjainak támogatására és a kulturális diplomáciai programszervezés előkészületei során a Magyarországon felmerülő szervezési feladatokban szakmai javaslataival segítse a Liszt Intézeteket. Továbbá tájékoztatni fogja a KIM-et nemzetközi szinten bemutatásra különösen alkalmas művészeti projektjeiről, saját gyártású filmjeiről. Az MMA ezeken túl biztosítani fogja az MMA Kiadó által megjelentetett egyes könyveket, kiadványokat az intézetek könyvtárállományának gazdagítása céljából, a nyilvánosság számára történő hozzáférés igényével, és igyekszik a közös programokba bevont külföldi közreműködő művészek számára bemutatkozási lehetőséget nyújtani a Pesti Vigadóban vagy más intézményében.

 

Richly Gábor a délelőtt folyamán az MMA számos eddig megvalósult nemzetközi programjáról és jövőbeni stratégiájáról előadást is tartott. Többek közt kifejtette: az MMA célja a jó gyakorlatok megosztása és a projektjavaslatok kétirányú, egycsatornás rendszerének biztosítása.

 

A Magyar Művészeti Akadémia a jövőben nemcsak művészeti programokat, kiállításait ajánlja a kulturális intézetek figyelmébe, hanem azokhoz anyagi forrást is biztosít. Előadásában újra nyomatékosította: nem kizárólag az akadémikusok, hanem jóval szélesebb művészkörök bemutatása a cél, az MMA elsődlegesen a minőségi kultúra támogatását tartja szem előtt.

 

Forrás: