ELHUNYT Kissné Weiser Katalin

 

debreceni ének-zenetanár, karnagy

(1931-2022)

 

Kissné Weiser Katalin

 

 

Elhunyt Kissné Weiser Katalin, a Szent Efrém Általános Iskola zenetagozatának alapítója, a pedagógust 91 évesen érte a halál, temetése 2022. május 27-én volt a Debreceni Köztemetőben.  

 

Kissné Weiser Katalin 1931-ben született Debrecenben. Ötéves volt, amikor a zeneóvodában zenét kezdett tanulni Elefánthy Máriátől. Az elemi iskolát, a gimnáziumot és tanítóképzőt a Svetits Katolikus Iskolában végezte, második otthona viszont a Zenede volt. Orvos szeretett volna lenni, de a háború miatt olyan pályát kellett választania, ahol hamar jutott kenyérkeresethez, így lett belőle tanítónő. Másik nagy szerelme az éneklés volt, egyszerre több kórusban is énekelt.

 

Tanítói pályáját Hajdúhadházon kezdte, majd közben ének- és zenetanári oklevelet szerzett, valamint a Vígkedvű Mihály utcai iskola ének tanára lett. Néhány év után lehetőséget kapott a későbbi Bányai Júlia Általános Iskolában, bár akkor még nem zenetagozaton. 1963-ban azonban átvette egykori tanára testvérétől, Elefánthy Ilonától a zenetagozatot és az énekkart.

 

Élete új korszaka indult el, 1963-tól nyugdíjazásáig, mely számára a boldogságot, sikert jelentette és azokat a gyermekeket, akik vele dolgoztak. „Együtt tanultunk énekelni és szeretni az éneket, örülni annak, boldognak lenni. Együtt éltük át a harmónia csodáját, ahogyan az emberben kiteljesedik” – idézik. Nyertek arany minősítéseket, kiváló címet, II. és III. helyet a debreceni nemzetközi kórusversenyen, megnyerték a nemzetközi rádiósfesztivált („Énekeljenek a népek!”) első díját. S amire mindig is a legbüszkébb volt: Debrecennek nincs olyan kórusa, ahol ne lennének tanítványai!

 

(Hajdúdorogi Főegyházmegye.)