ELHUNYT MOCSKONYINÉ TALLÉR EDIT

 

ÉNEK-ZENETANÁR, KARNAGY, VEZETŐ SZAKTANÁCSADÓ

(1941-2022)

 

Mocskonyiné Tallér Edit

 

Nagy veszteség érte kórusszövetségünket: 2022. szeptember 13-án, életének 82-ik évében elhunyt Mocskonyiné Tallér Edit tanárnő. Budapesten született, 1941. április 10-én. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár-és karvezetőképző tanszakán 1964-ben végzett kitüntetéssel. Mesterei voltak többek között Bárdos Lajos, Szőnyi Erzsébet, Párkai István, Vásárhelyi Zoltán.

 

25 évig tanított ének-zene tagozatos általános iskolában, Budafokon. A zeneiskolai szolfézstanítás is szívügye volt, 1970-től tanított a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában, majd a Weiner Leó Katolikus Zeneiskolában, és csodálatra méltó, hogy ezt csak 80 éves korában fejezte be.

 

VTS 02 4 Mocskonyiné Tallér Edit csoportja (3:30)

 

Weiner Leó Katolikus Zeneiskola AMI és Zeneművészeti Szakgimnázium (2019)

 

Közel tíz éven át, nyugdíjazásáig volt budapesti ének-zene vezető szaktanácsadó. Az ELTE TFK Zenei Tanszékének megbízásából, gyakorlatvezető tanárként részt vett a tanárképzésben is. A KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottságának több, mint 25 esztendeig volt aktív tagja. Csodálatos előadását élvezhettük a közelmúltban is, Ajkán, az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek elnevezésű programunk keretében, 2019. május 11-én. Bárdos Lajos és Szőnyi Erzsébet tanári profilját elevenítette meg, hasonlította össze.



Az „Éneklő Ifjúság” minősítő hangversenynek zsűrije:

Király Katalin, Mocskonyiné Tallér Edit és Sebestyénné Farkas Ilona (Szeged, 2010)

 

Bizottságunkban mindig fontos és tanulságos volt meghallgatni okos gondolatait, kiérlelt véleményét. Személyiségéből is fakadt, és mestereitől is példaként állhatott előtte, hogy igényesen kell élni. Tájékozódni, állandóan kulturálódni, komoly felkészültséggel, alaposan dolgozni, koncertre járni. Kollégáit mindenkor finoman segítette, humánusan, empatikusan, egy-egy megjegyzéssel máris a jó irányba lendítette.

 

Távozása nagy fájdalom. Szellemisége mindig velünk marad.

 

Hraschek Katalin

 

A nekrológ forrása: