Elhunyt Reinisch Jenő

 

harsonaművész, a Magyar Rádió Tánczenekarának, majd a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja

(1935. október 24.–2022. július 29.)

 

 

Reinisch Jenő

 

 

A kép forrása: Zenekar - 25. évf. 2. sz. (2018.

 

Reinisch Jenő 1957-től a Magyar Rádió Tánczenekarának, majd a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja.

Zenekar újság 2018. 2. szám, részlet: A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának megalakulásának 75. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió 6 os stúdiója fölötti tárgyalóban került sor február 8-án. A beszélgetésen a zenekar néhány, mára már nyugdíjas művésze vett részt: Fodor Artúr kürtös és hakniszervező, Bikfalvy Ádám oboista és angol kürtös, Reinisch Jenő első harsonás, Andrássy Pál koncertmester, Geiger György Kossuth díjas trom-bitaművész, valamint Krum Gyula hegedű szólamvezető és hakniszervező. A vendéglátó szerepében Kovács Géza és a találkozót szervező Popa Péter köszöntötte az egybegyűlt idős muzsikusokat. Részlet az Életutak a Rádiózenekarnál c. beszámolóból Reinisch Jenő szavai:

 

Én a Rádió Tánczenekarában kezdtem. Sokat játszottunk a Rádió Szimfonikus Zenekarával is. Egyszer épp a 13-as stúdió előtt ültem a kollégáimmal, amikor az egyik elvtárs bejött, és körülnézett. Már megint ennyi trombita – mondta; neki minden fúvós trombita volt. Gondoltam, hogy ebből baj lesz, csak azt nem láttam előre, hogy ilyen gyorsan: szombaton már meg is kaptam a felmondást. Nagy szerencsém volt, hogy épp akkor ment nyugdíjba egy kolléga a szimfonikus zenekarból. Két héten belül volt egy próbajáték a helyére, és felvettek.

Mindenki nagy szeretettel fogadott.

Nagyon összetartó volt a csapat!

 

Zenekar újság X. évfolyam 2.szám, részlet: Reinisch Jenő harsonaművész is nyugdíjas korba ért. „Jenőke” nem dicsekedhet pedagógusi múlttal, ő „csak” harsonázott. A „csak”-ot nagy nagy idézőjelbe kell tenni, mert egy szimfonikus zenekarban elsőt fújni nem kis teljesítmény. 46 év a Magyar Rádióban, ebből 6 év a Tánczenekarban, 40 év a szimfonikusoknál, rekorderré tette őt. Hangszerének rabja, szenvedélyesen kutatta azt a módszert, amitől az amerikaiak olyan jók, lelkesedése oly mértékű, hogy még manapság is beül a zenekari szolgálatba, ha a kollégák kérik. Jó pihenést, egészséget a hobbikhoz.”

 

 

Az összeállítás forrása: Dittrich Tibor és Zsuzsa Facebook