ELHUNYT STEFAN SOLTÉSZ KARMESTER

(1949-2022)

 

 

Beethoven: Symphony No. 4 | Hungarian National Philharmonic Orchestra & Stefan Soltész (33:12)

(00:00) I. Adagio - Allegro vivace (12:03) II. Adagio (21:54) III. Allegro vivace

(27:35) IV. Allegro ma non troppo

(World Conference Center Bonn, 2011 (WCCB).

 

73 éves korában meghalt Stefan Soltész, miután vezénylés közben rosszul lett és összeesett a Müncheni Nemzeti Színházban. Halálhírét a Bajor Állami Operaház jelentette be közösségi oldalán. Soltész péntek este Richard Strauss A hallgatag asszony című operáját dirigálta, amikor hirtelen rosszul lett, életét már nem tudták megmenteni, nem sokkal később meghalt.

 

Soltész István 1949-ben született Nyíregyházán, 1956-ban családjával Bécsbe emigrált. Zenei karrierje itt kezdődött, itt lett a világhírű fiúkórus, a Wiener Sängerknaben tagja, ugyanitt kezdett karmesternek, zeneszerzőnek és zongoraművésznek tanulni. Karmesterként a bécsi Theater an der Wiennél kezdte pályáját, majd a Bécsi Állami Opera, a Salzburgi Ünnepi Játékok és más osztrák és német zenei intézmények karmestere lett. Dirigált többek közt Hamburgban, Berlinben, a Flamand Operában is. Zeneigazgatói posztot töltött be a Braunschweigi Állami Színháznál és az esseni Aalto Színháznál is – írja a Fidelio.

 

A portál értesülései szerint Soltész a Magyar Állami Operaház visszatérő vendége volt, ahol a jövő évadban ő vezényelte volna Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának májusi és június előadásait.

 

(fidelio-24.hu)