https://finnorszagilevelek.files.wordpress.com/2014/11/cropped-blog567.jpg

 

Klasszikus zene korhatár nélkül

281. levél

 

 

Talán nem csak Finnországban, máshol is megfigyelhető, hogy a fiatalok érdeklődése inkább a könnyűzene felé fordul, a rap előadóit   és hard rock zenekarokat sokan hallgatják, követik és idealizálják. Hogy ezek a műfajok élnek-e még évszázadok múlva is, azt nem tudjuk és mi már nem fogjuk megérni.

 

Ezzel szemben kétségtelen tény, hogy a klasszikus zene még többszáz évvel születése után is él, sőt virul.  A világ minden táján vannak nagy és hosszú hagyományokra visszatekintő zenekarok, melyek ezeket a klasszikusokat a közönség elé hozzák. A zenei versenyek is éltetik a hagyományt, az énekesek és az instrumentális zene előadóművészei számos világhírű versenyen elevenítik meg az évszázados szerzeményeket – nagy-nagy sikerrel.

 

Azt ugye tudjuk, hogy az instrumentális klasszikus zene legsikeresebb előadóművészei zsenge gyermekkoruktól kezdve foglalkoznak zenével, pl. a választott hangszerrel való ismerkedés már négyéves korban is kezdődhet. Ezt Finnország dr. Szilvay Géza magyar zenepedagógus- hegedűművész-tanárnak köszönheti.

 

Viuluviikarit

Dr. Szilvay Géza magyar zenepedagógus finn gyerekzenekara: Viuluviikarit

 

Nem egy világhírű, 25 évnél fiatalabb karmester áll pódiumon nemzetközi zenekarok élén is. Finn példa erre az 1996-ban született Klaus Mäkelä csellista, aki már 7 éves korában olvasott partitúrákat és 22 évesen nevezték ki az Oslói Filharmonikusok vezető karmesterévé.

 

Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä karmester

 

Hozzuk közelebb a klasszikus zenét a fiatalokhoz!

Helsinkiben a városi zenekar, Helsingin kaupunginorkesteri feladatául tűzte ki, hogy a klasszikus zenét megismerteti és közelebb hozza a fiatalokhoz. Ennek érdekében a zenekar már 3. alkalommal vállalta egy egész ugyanazon évben Helsinkiben született gyerekek eszmei keresztszülői szerepét.

 

A Helsinki városi zenekar első „keresztgyermekei” 2000-ben

A Helsingin kaupunginorkesteri nevű fővárosi zenekar 2000-ben 7 évre tervezett projektbe kezdett. Minden abban az évben Helsinkiben született gyereket meghívtak, hogy legyenek a zenekar keresztgyermekei. A meghívottak 75 %-a örömmel fogadta a meghívást. A kisbabák közvetlenül születésük után az Ondine zenekiadó segítségével ajándéklemezt kaptak, a lemez neve: Nallekarhu konsertissa = Micimackó hangversenyen.

 

nallekarhu konserttissa

Micimackó hangversenyen

 

Ezután minden keresztgyermek 7 éven át kétszer évente – tavasszal és ősszel –   hangversenyre kapott meghívót. A gyerekek korának megfelelő zenét gondosan választották ki, a hangversenyeket Eve Alho és 2002 után Satu Sopanen zenepedagógusok konferálták.

 

A tapasztalatokat Petra Piironen a jyväskyläi egyetem hallgatója foglalta össze 2015-ben kiadott munkájában A felmérést kérdőívek formájában végezte, az íveket mind a gyerekek mind pedig a szülök is külön – külön töltötték ki.  A kvalitatív és kvantitatív kérdésekre adott válaszok alapján megállapítást nyert, hogy a projekt maradandó élményeket jelentett a résztvevőknek. A fiatalok 71,4%-nak véleménye szerint a projekt valamilyen módon hasznos volt számukra. A projekt befejezése után kiderült az is, hogy az abban részt vett és 2015-ben 15 éves fiatalok fele hallgat klasszikus zenét, és egyharmaduk jár hangversenyre minimum egyszer havonta.

 

Második alkalommal hasonló projektet 2012-ben rendezett a zenekar.

Ismét az egész 2012-ben Helsinkiben született korosztályt meghívták és a korosztálynak több mint a fele: 3400 család jelentkezett részvételre. Ők évente kétszer vettek részt ingyenes, külön erre a célra rendezett klasszikus zenei hangversenyeken.

 

hko_kummilapsikonsertti_a4-111

 

A projekt fő céljai, hogy felkeltse a klasszikus zene es a hangszeres előadás iránti érdeklődést, kínáljon az egész család részére együttes élményt és nem utolsó sorban támogassa a gyerekek zenei- és motorikus fejlődését.

A projekt záróhangversenyét Helsinkiben a Musiikkitalo nevű kultúrpalotában rendezték 2019. március 7-én.

 

52581242_407242546752773_3266431036074987531_n

Enter a caption

A műsor a következő volt:

§  Sergei Prokofjev

§  Pekka ja susi – Pekka és a farkas – Peter and the wolf

§  Claude Debussy

§  Golliwog’s Cakewalk – A gyerek sarok – c. sorozatból

§  Georg Malmstén

§  Lasten liikennelaulu (san. /text Asser Tervasmäki, sov./arr. Arthur Fuhrmann) Gyerekek közlekedésdala. (Megjegyés: ez finn zeneszerzö dala, klasszikusnak számít a finn gyerekdalok között. ) Itt hallható: https://www.youtube.com/watch?v=ZyH3wze6gZQ

§  Leroy Anderson

§  The Typewriter- Irógép

 

A zenekar Susanna Mälki karmester vezetésével játszott, a konferálásról és a művek szóbeli ismertetéséröl Satu Sopanen és Susanna Haavisto zenepedagógusok   gondoskodtak.

Susanna Mälki

Susanna Mälki karmester

 

Folytatás 2020-ban

Az elmúlt évek tapasztalatai arra serkentették a zenekart, hogy folytassa a megkezdett munkát. A jövő év elején újra elindulnak a meghívók, ebben a városi csecsemőgondozási hálózat segíti a zenekart.

 A példa követője: Kuopio városi zenekara

A helsinki példának követője is van. Ilyen a Kuopio városi zenekara.

lataus

Kuopio városi zenekar

 

Kuopióban a zenekar   2010-ben indította el az első zene-keresztgyerek projektet. Ez 2016 májusában végződött, a gyerekek „Diplomát” kaptak és akkor került bemutatásra egy Taikaseinä = Varázsfal nevű mű, melyet a zenekar oboistája Dimas Ruiz Santos dolgozott át szimfonikus zenekari előadásra alkalmassá. A hangversenyeknek több mint 7000 látogatója volt, sok család először ismerkedett a klasszikus zenével és vált egyúttal hangversenylátogatóvá.

Finnország centenáriumi évének – 2017 – tiszteletére 2018 tavaszán második alkalommal indult meg ez a zenei nevelést elősegítő projekt Kuopióban. Minden 2017-ben született gyereket meghívtak és a kezdeményezésnek nagy sikere van.

Meghívó

 

 

Az élet elsö hangversenye

 

 

 

Kedves Olvasók!

Ezzel a levéllel a finn zenei élet egy másik oldalára szeretnék rávilágítani. A mai hard rock és a modern metál-zene korszakában Finnországban a klasszikus zenének is vannak és remélhetőleg, mint levelem igazolja a jövőben is leszenek kedvelői, hallgatói és művelői

Judit Mäkinen

 

Forrás:

 

§  https://netti-tv.fi/katso/viuluviikarit-musiikkimaassa-02022018-0315/276816

 

§  https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/kummilapset

 

§  https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005851061.html

 

§  https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/aikajana/sibelius-150/ensimmainen-kummilapsiprojekti-alkaa

 

§  https://www.musiikkitalo.fi/fi/tapahtuma/hko-olipa-kerran-pekka-ja-susi

 

§  https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/46217/URN:NBN:fi:jyu-201506072214.pdf?sequence=1

 

§  https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/uutiset/kummilapsiprojekti-saa-jatkoa-vuonna-2020

 

§  https://www.kuopionkaupunginorkesteri.fi/yleisotyo/kummilapsitoiminta/