VÁNTUS-KIÁLLÍTÁS A ZENE HÍDJÁN

 

Új helyszínen a Vántus István életét és munkásságát bemutató kiállítás

 

 

Vántus István (1935–1992) megdöbbentően váratlan és korai halála után 1993. október 27-én, posztumusz 58. születési évfordulóján avattuk fel emléktábláját utolsó lakóházán (Szeged, Kölcsey u. 10.)

 

A bronz anyagú emléktábla Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és Kiss Ernő kezdeményezésére készült,
Lapis András szobrászművész tervei alapján egyedi kivitelben.

 

 Az avatást követő fogadáson merült fel, hogy az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, konzervatóriumi tanszékvezető professzor szülőfalujában, a hírneves Vay Ádám Vármúzeumban meg kellene rendezni állandó emlékkiállítását. Még egy év sem telt el, amikor a Vay Ádám Múzeum II. emeletén Kocsár Miklós Erkel Ferenc-díjas (később Kossuth-díjas) zeneszerző szavaival megnyílt e kiállítás, közreműködött: Szecsődi Ferenc hegedűművész. A múzeum vezetése kiváló helyszínt biztosított e tárlatnak: két nagyméretű vitrin állt a kiállítóterem egyik sarkában, a két nagy várablak között; a posztereken, képeken kívül sikerült Vántus-sakkasztalt is berendezni, sőt még az Aranykoporsó két főszereplőjét, Quintiport és Titanillát is megjelenítették Vágvölgyi Ilona eredeti jelmezeibe öltöztetett kiállítási demonstrációs figurák segítségével. A kiállítás a Vántus-család, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága, valamint a Vay Ádám Múzeum Baráti Köre támogatásával jött létre; tervezte tervezte és rendezte a jelen sorok írója. Ezen állandó kiállítás sajnos, rövid életű lett, 6 év után lebontották, mert 2000-ben a Vay Ádám Várkastély teljes restauráláson, felújításon esett át. 

 

Vántus István Kortárszenei Napok keretében avatták fel Vántus István mészkő konzolra állított portré szobrát az SZTE Zeneművészeti Kar épületében, ahová harminckét éven át tartó tanári pályája kötődött. Miholcsa József erdélyi szobrász alkotását Hollós Máté, a Vántus Társaság elnöke és Tóth Péter, a SZTE Zeneművészeti Kar dékánja közösen leplezte le. (2013. nov. 24.)

 

A szegedi konzervatóriumban – jelenleg: a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara – az 1990-es évek elején Vántus-teremmé nyilvánították a Mester egykori termét, ekkor a Vántus-család a konzervatóriumnak ajándékozta Vántus egykori zongoráját, s több Vántus-dokumentum is felkerült a falakra. A lebontott vajai kiállítás dokumentumtablói még 2000-ben Szegedre kerültek, ezek felhasználásával és kiegészítésével – helyet kapott egy, Várnagy Lajos egykori szegedi hegedűművész és főiskolai tanárra emlékező mini kiállítás is – illetve a teremben lévő anyagok bekeretezésével 2002-ben jött létre a Vántus-terem véglegesnek szánt berendezése, a Vántus István Társaság jelentős pénzügyi támogatásával. Már igen régóta tervezték az SZTE Bartók Béla Művészeti Kara és az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium közel 130 éves épülete nagyfelújítását: 2022-ben végre elérkezett a munkálatok megkezdésének ideje. A két intézmény a volt szegedi I. Kórház épületébe költözött, a kiállítást ismét bontani kellett. Mégsem került raktárba, mert a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora igazgatója, Orbán Hedvig a Vántus-társaság segítségére sietett: nemcsak helyet biztosított a kiállítási anyagnak, hanem új, nagyon frekventált helyen való bemutatását is.

 

A Szent-Györgyi Albert Agóra  Szeged legnagyobb közművelődési intézménye, amelyet 2012-ben adtak át.
Kálvária sugárút, Jósika utca, Londoni körút, Gogol utca által közrefogott területen található.

 

Az Agora, 2012. évi megnyitása óta Szeged legkorszerűbb és legtökéletesebb közművelődési intézménye; a háromszintes nagy főépületet egy üveghíd köti össze egy régebbi épületszárnnyal: itt jött létre A Zene Hídja a Vántus-kiállítás révén.

 

A megnyitó három nappal A Zene Világnapja előtt volt; miként 1994-ben Vaján, most is Szecsődi Ferenc hegedűművész, Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész, egyetemi tanár játszotta Vántus már régen klasszikussá érett Szvitjét, és szívhez szóló bevezetőt mondott Hollós Máté.

 

 

Az ünnepélyes megnyítón Vántus István Szvitjét játssza Szecsődi Ferenc.
A kép jobb oldalán: Beslin Anita riporter és Hollós Máté zeneszerző.

Fotó: Pigniczki Ágnes

 

  

Fotó: Kiss Ernő

 

A harmadik Vántus-kiállítás Orbán Hedvig igazgató koncepciója szerint épült fel, a rendezésben az Agora munkatársai, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara három testnevelés-technika-szakos hallgatója, és jelen sorok írója vett részt. Egyelőre 2022. december 20-ig lesz megtekinthető; a látogatókat hangzó tér is fogadja: Vántus szerzői CD-je szól. Természetesen nem szolgált örömünkre, hogy bontanunk kellett a művészeti kar Vántus-termét, azonban meggyőződésünk, hogy az eddigieknél jóval több érdeklődő látogató ismerheti meg ezen új helyszínen Vántus életét és munkásságát. Köszönet ezért Orbán Hedvig igazgatónak és a Szent-Györgyi Albert Agórának!

(Ez írás szerzője úgy döntött, megosztja az olvasókkal: a Vántus–kiállítás mintegy másfél-két év után ismét költözni fog – a Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium új otthonába, a patinás, műemlékjellegű Tóth Péter-palotába, a Tisza partjára.)

 

A Tóth Péter-palota 2013-ban

(Wikipedia)

 

Kiss Ernő