HARMADIK LETT KOVÁCS GERGELY
A NEW YORK-I LISZT-VERSENYEN

 

https://lfze.hu/data/LFZE.HU/hirek/kovacs_gergely_1200x630_fit_825x10000.jpg

Kovács Gergely

 

A Zeneakadémia doktorandusza a Carnegie Hallban tartott nagydöntőben ért el kimagasló helyezést.

 

2022. október 5. és 7. között zajlott New Yorkban az idei Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny. A pénteki nagydöntőben egyedüli magyarként Kovács Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jelenleg doktori tanulmányait végző ifjú tehetség is helyet kapott, aki végül a harmadik helyet szerezte meg.

 

A zsűriben a zongoraművész György Ádám zsűrielnök, a rendezvény művészeti vezetője meghívására idén dr. Farkas Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője és dr. Steven Spooner, a Johns Hopkins Egyetem professzora kapott helyet.

 

Az élő fordulókban az Orchestra of St. Luke’s zenekar működött közre, Hollerung Gábor vezényletével, a közönség interneten is nyomon követhette az eseményeket.

 

A döntőben a tajvani Yi-Chen Feng, a japán Eri Yamamoto, a New York-i Maxim Lando és Kovács Gergely versenyzett.

 

Kovács Gergely Békéscsabán született, zongoratanár nagymamája segítségével kezdett zenét tanulni négyéves korában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a Rendkívüli Tehetségek Képzőjében Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor, az alapképzésben Nádor György és Eckhardt Gábor, a mesterképzésben pedig Némethy Attila és Réti Balázs növendékeként végzett. Ezt követően az intézmény posztgraduális zongoraművész-szólista képzésének hallgatója volt Dráfi Kálmán növendékeként, jelenleg pedig doktori tanulmányait végzi.

 

A  linkjén 44:24-től megtalálható a New York-i Liszt verseny döntője,
Liszt Ferenc: Esz-dúr zongoraversenye Kovács Gergely előadásában
az
Orchestra of St. Luke’s zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével:

Harmadik lett Kovács Gergely a New York-i Liszt Ferenc Zongoraversenyen 

 

 

Eddigi pályafutása során már számos díjjal kitüntették, és koncertezett Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Erdélyben, Indonéziában, valamint New Yorkban is, illetve a Zeneakadémia hagyományos Újévi Nyitányának fellépőjeként is megismerhette a közönség.

 

(lfze.hu)