PÉTERFFY GABRIELLA[1]

 

Mária dallamai

 

Családi kamarazene hangjai szőtték át a gyermekkorát, nem csoda hát, hogy Édesanyám életében fontos szerephez jutott a muzsika. Sokszor elmesélte, milyen vidám jelenettel indult ez az életre szóló kapcsolat: egy próba alkalmával, csecsemőként izegve-mozogva már csaknem legurult az ágyról, amikor Zoltán nagybátyja egy hirtelen mozdulattól vezérelve a hegedűvonóval megtartotta. Úgy hírlik: végül sem Máriának, sem a vonónak nem esett baja…

 

Bonomi Laura leánya később édesanyjától, valamint általános iskolai tanárától tanul zongorázni, főszerepet énekel a nagyanyja által írt és rendezett mesejátékban, s örömmel hallgatja otthonukban a kis zenekart, amelyben családtagok és barátok játszanak. A zongoránál édesanyját látja, édesapja és nagybátyjai hegedülnek. Gyertyafényes délutánokon és estéken így élik át együtt a zene varázslatát.

 

Mária és Laura

 

Aztán hosszú időre elnémulnak a hangszerek: kitör a második világháború. A család férfi tagjai éveket töltenek orosz hadifogságban. Mária édesapja, Sosskó László a megpróbáltatások közepette sem feledkezik el a művészet adta szépségről: bár hegedűjét otthon kellett hagynia, orosz feliratú „Album” kottafüzetébe följegyzi a számára legkedvesebb dallamokat. A füzet néhány lapja valóságos kis szolfézskönyv, hármashangzatok és skálák gondosan megrajzolt hangjaival. Kottáján túl számos faragvány és szép stílusban megírt levelek őrzik a keze munkáját, mintegy jelezve, hogy a legnehezebb időkben, szeretteitől távol is alkotni akart.

 

Ilyen előzmények után már-már természetes, hogy a felnőtt Mária életében is jelen van a zene, akár a rádióból, a televízióból vagy hanglemezről szól. Az ötvenes években Szegedre költözve operába, koncertekre jár a család, rendszeres látogatói a Szegedi Nemzeti Színháznak. Akkoriban egyetlen utcányira laknak a teátrumtól, ily módon fizikai közelségbe is kerül számukra a művészet. A történelem újabb vészterhes időszakában a zene, a színészet és a tánc csodájából merítenek erőt a túléléshez. Bár Sosskó Mária nem a zenei pályát választja, napsugaras lényével és a művészet iránti lelkesedésével közvetíteni tudja a muzsika szeretetét. Szépséges gyermekkorának élményvilágát újrateremtve vallja, amit majd gyermekének is tanít: zenélni s ezáltal másoknak örömet szerezni az egyik legnagyszerűbb dolog a világon. Pályára készülő lányának mindazt biztosítja férjével, a művészetekben szintén jártas Péterffy Józseffel együtt, ami a gyermek fejlődését szolgálja: a könyvek és hanglemezek mellett a régi Parlando nyomtatott példányai is ott sorakoznak a polcokon. Még ma is látom, milyen örömmel hozza haza e kincseket, s milyen boldogan jön Nagyanyámmal együtt a hangversenyeimre. Sosskó Mária, az Édesanyám.

 

Péterffy Józsefné Sosskó Mária

(1933–2005)

 

 



[1] A szerző a Király König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára.