PÉTERFFY GABRIELLA

 

Keringő Laurának

 

Olykor elképzelem, hogy megérkezik egy zongoraórára. Szelíd mosollyal, libbenő ruhában lép be az ajtón, aztán leül a hangszerhez és kezei alatt már peregnek is a hangok. Könnyedén játszik, természetes egyszerűséggel formálva élményszerűvé a Chopin-keringőket. Voltaképpen egész lénye a chopini világot tükrözi: törékeny alkata és finom arcvonásai a lélek érzékenységéről mesélnek. Még nevének hangzása is dallamot idéz: Bonomi Laura.

 

Bonomi Laura! Milyen szép, olaszos hangzású név, és valóban: olasz ősöktől származik a tizenhat esztendős lány családja. Édesapja Bonomi Géza gyógyszerész, néhai Antonio Bonomi, Itáliában élt orvos leszármazottja, édesanyja Ferencsik Margit okleveles tanítónő, a neves karmester névrokona. Laura otthon, a Békés megyei Csanádapácán édesanyja zongoráján gyakorol, s ilyenkor még többen térnek be vásárolni a házuk mellett lévő családi gyógyszertárba. „Lala zongorázik!” – örvendeznek az emberek, becenevén említve szeretett gyógyszerészük leányát.

 

Igen: Lala zongorázik, Békéscsabára jár órákra Pongrácz Géza zongoraművész-zeneszerzőhöz, aki mindössze tíz évvel idősebb nála. Etűdöket, skálákat gyakorolnak – nem véletlen hát a kézügyesség –, s a klasszikusok mellett a könnyű műfaj darabjai sem hiányoznak a repertoárjából. Laura örömmel játszik lapról, egymás után szólaltatva meg a műveket gondosan bekötött kottáiból. Előkerül a Czerny-Szendy gyűjtemény, a klasszikusok kötetei, a karácsonyi albumok. A lány, aki a Pesti Vigadóban volt elsőbálozó, rajong a szép dallamokért.

 

Zenei pályára kellene mennie, hiszen nagyszerű tanár válna belőle, türelmes és elhivatott, ám e biztatásra mosollyal vegyes szomorúság fut át Laura arcán. Vajon arra gondol, hogy szüleinek három fiukat is támogatniuk kell, s hogy a család anyagi lehetőségei végesek? Vagy megérzi, hogy életében hamarosan megjelenik az a Sosskó László, aki nemcsak hegedűs kamarapartnere, de leendő férje is, akivel együtt örülhet majd gyönyörű Mária lányuk születésének? Nem tudni pontosan, mi jár Laura fejében, talán megérzi, mit rejt számára a jövendő. Mert bár lételeme a zene, igazi hivatása a család lesz, a másokért való élet művészete. Hétköznapok és ünnepek csodái, ízek, illatok és napról napra formálódó kézimunkák jelzik gondoskodó jelenlétét évtizedeken át. A zene szeretetét először szép hangú leányának adja tovább, majd az unokáját kíséri végig azon az úton, amit talán ő maga is szeretett volna bejárni a diplomakoncertig.

 

Bonomi Laura, a Nagyanyám.

 

 

Sosskó Lászlóné Bonomi Laura

(1909–1987)

 

_______________

A szerző a Király König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára