In memoriam Szendrey-Karper László

 

2022. május 20-án ünnepélyes keretek között avatta fel a Józsefvárosi Zeneiskola a Szendrey-Karper Lászlóról elnevezett gitártermet

 

In memoriam Szendrey-Karper László (11:41)

 

Szendrey-Karper László, magyar gitárművész ismert értelmiségi családban született 1932. január 28-án. Gyermekkorában kezdett gitározni, tanára Kárpáthy Ernő volt. Ezt követően Kováts Barnától tanult, aki később a salzburgi Mozarteum professzora lett. Tizenhat éves korától gyakran szerepelt egyenes adásban a magyar rádióban. Pályafutását olyan neves muzsikusok segítették tanácsokkal és tanítással, mint Zathureczky Ede és Hammerschlag János. Később az Országos Filharmónia Szólistája lett és így részt vett az ország zenei életében. Minden évben nagy sikerű koncertet adott a Zeneakadémián, rendszeresen kapott külföldi meghívást európai és tengeren túli fellépésekre. Számos hanglemezfelvétel készült vele szólóban és kamarazenében.

 

Szendrey-Karper László 1960-ban

 

Szendrey-Karper László tanít

 

Elévülhetetlen érdeme a magyarországi, klasszikus gitároktatás elindítása először közép-, majd felső- és végül képzett tanárok segítségével országosan, alsófokon is. Mindehhez megírta a gitároktatás módszertanát és összeállította a tanításhoz szükséges kottaanyagot is.

 

Szendrey-Karper László 1973-ban, Zaszlavik György gitártanár kollégánk segítségével megalapította az Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivált, melyet utána két évente rendeztek meg növekvő látogatottsággal, tíz alkalommal. Ezek a fesztiválok biztosították a kitekintést a gitárművészet fejlődésére és további fejlődést hoztak a szemináriummá bővült alkalmak résztvevőinek. Hatására a zeneszerzők kamara- és szólódarabokat komponáltak gitárra. Többek között Leo Brouwer, Farkas, Ferenc Szokolay Sándor, Huzella Elek, Kocsár Miklós, Borsody László és sokan mások.

 

Eötvös József: A néma oltár. Szendrey-Karper László (1932–1991) halálának 30. évfordulójára (pdf)

(Parlando 2021/2.)

 

 

Szendrey-Karper László 'képes'' DISZKOGRÁFIA - gyűjteményéből összeállította Selmeczi Levente (3:23)

 

 1991. február 12-én huny el gazdag örökséget hagyva, melynek kiteljesedése ma is tart.

 

   Kitüntetései:

1955 VIT Díj aranyérem                        1983 Érdemes művész

1955 Munka Érdemrend                        1985 Pro Arte – Budapest főváros

1962 Liszt Ferenc-díj II                         1988 H. Villa-Lobos-díj (Brazília)

1973 Liszt Ferenc-díj I.                          Esztergom város díszpolgára

 

Török Tibor összeállítása