ELHUNYT HUFNÁGEL ALADÁR

 

Tabányi Mihály-díjas HARMONIKAMŰVÉSZ-TANÁR

(1932-2022)

 

A Tolna megyei Németkéren született 1932 karácsonyának szent estéjén. Fél éves volt, amikor a család Csepelre költözött. Bár édesanyja ágán többen harmonikáztak, ő 5 évesen találkozott a hangszerrel, amikor egy vak koldust, Magyar Józsi bácsit kísérgette a templom és a kocsma között, aki ott harmonikázott. Első harmonikája papundekli papírból készült, szerinte jól szólt.

 

Zenei tanulmányait a Zengő Zeneiskolában kezdte Erős Évánál, majd Sinkó Jánosnál folytatta.  Az iskola szervezésében Pázsik Gyuszival szerepelt a Fővárosi Nagycirkuszban, a Vigadóban, de legértékesebbnek a Zeneakadémián történt fellépéseket tartja.  

 

18 évesen már tanított a csepeli Munkásotthonban.  Magántanároktól is vett órákat. Zenét Kazacsay Tibortól, zeneszerzést Geszler Györgytől tanult. Tanárai biztatására készített klasszikus művekből átiratokat harmonikára. Katonai szolgálata alatt is vele volt a hangszere 1953-tól 1955-ig.

 

Érettségi bizonyítványt Budán a Keleti Károly utcában levő Dolgozók Gimnáziumában szerzett. Ekkoriban nagy szükség volt harmonikát oktatókra, a Zeneakadémián nem tanították ezt a hangszert. Bartók Karolának köszönhetően, akitől szintén tanult, államvizsgázhattak úgy hatan-heten a Konzervatóriumban 1959-ben. Ez a lehetőség rövid ideig tartott, 2-3 év után megszűnt. Ebben az évben költözött a nyolcadik kerületbe, mert megházasodott.

 

Néhány évig tanított Tabányi Mihály zeneiskolájában, majd a szovjet követségen folytatta hosszabb ideig. Itt barátkozott össze Fülep Tamással, Kocsis Zoltán felfedezőjével. Egyszerre távoztak a követségről egy Sztyupár Ferenc nevű orosztanár miatt, aki nem engedte a diákoknak koncert szervezését.

 

A 70-es években gitározni tanult, rövid ideig Szendrei-Karper Lászlónál, majd a kitűnő Vereckei László tanítványaként szerzett 7 tanévről bizonyítványt. Ezekben az években kezdte meg a tanítást vidéken.
Ráckevén, Szigetújfaluban, Taksonyban oktatott a harmonika mellett gitárt, zongorát furulyát. Szigetújfaluban 30 évig tanított zenét. Sok-sok tanítványa volt, akik közül ma is zenélnek, pl. Schüszler Feri, Glöckl Zoli, Molnár Józsi és Molnár Imi, Csernák Tibi.

 

Az évek során alakította ki tanítási módszerét, amely eltérő a művészeti iskolákétól. Nem választja szét a technikát a szolfézstól, mindent együtt, azaz komplexen tanította. Az ő növendékei énekeltek, ritmusgyakorlatokat végeztek, még táncoltak is.  

 

1986-tól kezdett kórusokkal foglalkozni. Szigetújfaluban 24, Tökölön 19, Szigetbecsén 6 évig vezette a sváb énekkarokat. Mivel csak kevesen tudtak közülük németül, magyar nyelvű szövegeket írt a német dalokhoz. A kórusai zenekísérettel énekeltek, a zenészek a tanítványaiból kerültek ki.  Írt szövegeket a diákjainak is. A legismertebb a Karácsony ünnepén című dal, melynek a szövegét egy svéd népdalra írta és Halász Juditnak köszönhetően a határon túl is éneklik. De megzenésítette Ady Endre Kis karácsonyi ének című versét is. Néhány évig éneket tanított a pesterzsébeti Német Gimnáziumban. 1994-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott Mádl Ferenc művelődési és közoktatási minisztertől.

 

2005-ben Szigetújfaluba költözött, ebben az évben megözvegyült. Két év múlva újra nősült. 2010-től vezeti az I. Z. É. Együttest. Tagjai a régi és a mostani növendékekből, és énekelni szerető tagokból tevődtek össze. Évente kétszer mutatkoznak be az érdeklődőknek. Könnyűzene, komolyzene, népdalok, műdalok teszik ki a repertoárjukat. Természetesen a négy harmonikásnak és az énekeseknek is elkészítette a kottákat. Felesége szerint bigámiában éltek hármasban a harmonikával.

 

https://drive.google.com/file/d/1OYj_eCGeyp7Er8j6gk-0coK0N28zld4V/view?usp=sharing (3:57)

https://drive.google.com/file/d/1OvxGOF6N5dnbk_fY-XNfIJfpKoYGEopf/view?usp=sharing (3:14)

https://drive.google.com/file/d/1ObO_gwYnUk5qQef-OBBYEhj6X5XwHQaF/view?usp=sharing (4:12)

https://drive.google.com/file/d/1On5aWT_AjSmRGloOz1DTjVamkt1LxR2K/view?usp=sharing (3:17)

 

Élete a zene. Addig alkotott, zenélt, amíg az egészsége engedte, meg amíg fel tudta emelni a harmonikát.

 

Hufnágelné Somogyi Mária