Örök hallgatnivaló, változó aktualitással

 

A „jeles napok” között is megkülönböztetett rangja van a Karácsonynak, így a karácsonyi énekek is szervesebben hozzátartoznak mindenki életéhez, mint bármely más ünnepkörhöz kapcsolódó énekelnivaló.

 

Karácsonykor – kis túlzással – mindenki énekel; ha máskor nem, a karácsonyfa alatt, szerető családi-baráti környezetben. És további alkalmat kínál a hallgatnivaló is az együtt-dúdolásra, szóljanak az ismerős dallamok televízióból, rádióból, avagy bármiféle hanghordozóról.

 

A karácsonyi énekek jelentős részét változatos feldolgozások sokasága népszerűsíti tovább – és mindig bővül a kínálat! A tavaly karácsonyra újdonságként megjelent összeállítás idén is aktuális. Annál is inkább, mivel az „Aranyszárnyú angyal” című felvétel egyúttal zenehallgatási anyagként is funkcionál.

 

Már az előadóapparátus is sejtteti, hogy nagylélegzetű műsorról van szó: Az Óbudai Danubia Zenekar és a Nemzeti Énekkar Hámori Máté vezényletével csaknem egyórás programot kínál. „A legszebb karácsonyi énekek Ott Rezső átdolgozásában” – olvashatjuk a Fonó kiadványának borítóján – és ha a „legszebb” jelzőt reklámízűnek is érezzük, a hátoldalon található műsor (lásd.: a recenzió végén is. A Szerk. megj.) arról győz meg, hogy érdemes közelebbről megismerkedni ezzel a pódiumon realizált dalcsokorral.

 

A legtöbb cím a hazai karácsonyi slágerlista minden időkben vezető darabjai közül való (Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok, Kiskarácsony, nagykarácsony stb.), de többé-kevésbé ismert külföldi dalokat is kínál a válogatás. Nem hiányozhat természetesen a Stille Nacht, de angol szövegű énekekkel is találkozunk.

 

Érdemes felfigyelni a pontos meghatározásra: Ott Dezső munkáját átdolgozásként hirdetik. Tehát korántsem csupán arról van szó, hogy a hagyományos harmonizálást egyedi hangszínekkel kombinálja, nem is új harmóniákat illeszt a megszokottak helyére, hanem a strófikus énekekből, avagy több dal összekombinálásával egyedi formát hoz létre, nemritkán zenekari bevezetővel, a versszakok között közjátékkal, és hangszeres codával.

 

2015-ben kezdődött az együttműködés Ott Rezső és a Danubia Zenekar között, s az időközben kialakult repertoárból kerültek karácsonyi örökzöldek és kevésbé ismert énekek megörökítésre.

 

A CD-borító illusztrációja gyermekzenei felvételt sugall. Valójában azonban a hangzás a felnőtt hallgatót is „megszólítja”. Voltaképp nem más, mint felhívás a szeretet ünnepének együtt-ünneplésére. Hogy minél több családhoz jusson művészeti élmény is a karácsonyfához.

 

Egy órára beköltözik az otthonokba a Zeneakadémia Nagytermének – remélhetőleg minél többek által ismert-kedvelt – légköre, az előadók személye koncertélményeket idézhet, s így közvetve arra is inspirál a felvétel, hogy minél szorosabb kapcsolatot létesítsünk a kulturális élet „magasművészeti élmény-kínálatával”, hiszen az értékes élményszerű rendezvények pirosbetűssé varázsolják a hétköznapokat is. Tehát, a neves hazai együttesek népszerű produkcióját tekintsük „kulturális reklámnak” – a felvételnek köszönhető élmény serkentse arra a hallgatókat, hogy a továbbiakban keressék az élőzenei kapcsolatot a művészekkel.

 

(FONÓ – FA-481-2)

 

Fittler Katalin

 

Célom minden egyes darabnál az volt, hogy a hallgatókhoz is eljusson az a szeretet,
mely az én ujjamat is vezérelte, amikor ezeket a dalokat papírra vetettem.
” (Ott Rezső)

 

1.Mennyből az angyal – karácsonyi népdal, arr.: Ott Rezső
2. Hark! The Herald Angels Sing – english traditional, F. Mendelssohn Bartholdy – Charles Wesley, arr.: Ott Rezső
3. Stille Nacht – Franz Xaver Gruber – Josef Mohr, arr.: Ott Rezső
4. Schubert: Ave Maria – Franz Schubert, arr.: Ott Rezső
5. Oh, Holy Night – for Mixed Choir and Symphony Orchestra – Lyrics: J. S. Dwight; Music:
6. Adolphe Adam, arr.: Ott Rezső
7. Pásztorok, pásztorok – arr.: Ott Rezső
8. Kirje, kirje kisdedecske – arr.: Ott Rezső
9. A kis Jézus megszületett – arr.: Ott Rezső
10. Kiskarácsony, nagykarácsony – arr.: Ott Rezső
11. Pásztorok, keljünk fel – arr.: Ott Rezső
12. Fel, nagy örömre – Gárdonyi Géza, arr.: Ott Rezső
13. Aludj, édes gyermekem – Midőn a Szűz bepólyálja – arr.: Ott Rezső
14. The little drummer boy – Katherine Kennicott Davis – Henry Onorati – Harry Simeone (Feat:
15. Lajkó Félix – A Bokorból), arr.: Ott Rezső
16. Aranyszárnyú angyal – arr.: Ott Rezső

 

Eredeti felvétel: 2021.07.02. Zeneakadémia Nagyterem
Közreműködik: Óbudai Danubia Zenekar, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Hámori Máté

Zenei átdolgozás: Ott Rezső
Zenei rendező: Bárány Gusztáv
Hangmérnök: Lakatos Gergely
Technikai munkatárs: Rudolf Endre
Grafika: Kiss Dóra
Fordítás: Kálmán László
© 2021 Fonó Budai Zeneház