A hálás utókor

 

 

Lehet, hogy banális, sőt szentimentális egy (sajnos) elcsépelt József Attila-idézettel kezdeni egy kóruskoncert-beszámolót: „Én egész népemet fogom nem középiskolás fokon tanítani!”. Lehet, de nem az, ha egy olyan muzsikus emlékhangversenyéről szól, mint amilyen Vass Lajos volt. Egész életében tanított: az általa vezetett kórusokat, művészeti együtteseket. Tanított, amikor nagy kórustalálkozókat szervezett, tanított, amikor vezette a Röpülj pávát, tanított, amikor furulyaiskolát írt.

 

Vass Lajos

(Poroszló, 1927. IV. 5. –Budapest, 1992. XI. 6.)

 

Vass Lajos - Három Kossuth-nóta (6:44)

Debreceni Kántus, Berkesi Sándor

 

Vass Lajos, „Páva bácsi" (1:22)

(MTVA Archívum)

 

 

1992. november 6-án halt meg, éppen egy Mozart Requiem-előadásra készülve esett le a lábáról és a koncerten már nem tudta vezényelni a művet. Halálának 30. évfordulója alkalmából, 2022. november 5-én emlékkoncertet rendezett a Vasas Művészeti Alapítvány, amelyen az azóta a Vasas Művészeti Együttes Vass Lajos Kórusa néven működő, az általa is vezényelt és az iránta való tisztelettől vezérelve a nevét is felvett Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, valamint a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Szimfonikus Zenekara lépett fel.

A kiválóan összeállított program szerkesztési elve figyelemre méltó és jó volt. Az elmúlt 30 évben az együtteseket irányító valamennyi karnagyot meghívták, hogy válasszanak olyan darabo(ka)t, amelye(ke)t szívesen dirigálnának. A Vass Lajos Kórus előadásában nagy örömmel hallgathattuk Viadana Exultate justi és Vass Lajos Három betyár című művét az énekkart közel két évtizeden át vezető Bárd Judit irányításával, aki egyébként doktori értekezését is Vass Lajos munkásságának szentelte. Kocsár Miklós Nagy László versére írt fantasztikus Csodafiú-szarvasát Somos Csaba választotta, de a jelenlegi karnagy, Szűcs Dániel vezényelte. Kabdebó Sándor két vegyeskari örökzöldet tűzött műsorra: Kodály Székely keservesét és Bárdos Régi táncdalát.

 

Vass Lajos Kórus és Szűcs Dániel karnagy

 

A kórus mögötti kivetítőn a zene közben a vezénylő karnagy gondolatai jelentek meg a megszólaló művekkel kapcsolatban.

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusát Józsa Mónika vezényelte

 

A szlovákiai Vass Lajos Kórus jelenlegi karnagya Józsa Mónika, aki ugyanolyan gonddal ápolja együttese tradícióit, mint az anyaországbeli kollégák. Vass Lajos Hűség című darabjával nyitotta a blokkot és a kórust alapító Szíjjártó Jenő Weöres Sándor szavaira írt A meséről című kompozícióval zárta. A kórus mellett mindig segédkezik egy magyarországi karnagy is, jelenleg a KÓTA elnöki tisztét is betöltő Kocsis-Holper Zoltán, aki Orbán György Psalmus 126-t és Farkas Ferenc Petőfi-megzenésítését, az Alkonyt vezényelte. Szakmai kapcsolat fűzi az együtteshez a Csíkszerda mindenki mástól különböző módszerekkel dolgozó karnagyát, Tóth Árpádot is, aki saját művét, Az ezeréves tölgyet dirigálta.

A két kórus természetesen együtt is énekelt. Először egy a capella-művet Vass Lajos hagyatékából, az Örök Úr az Istent, Szűcs Dániel vezetésével. A szünet után pedig, kiegészülve a szimfonikus zenekarral és négy kiváló szólistával (Nász Renáta – szoprán, Bagosi Orsolya – alt, Komáromi Márton – tenor, Cser Ágoston – basszus) Mozart Requiemje szólalt meg. A karmester Somos Csaba volt, akinek a már távozóban lévő Vass Lajos 1992-ben, a Requiem-próbaszakasz végén átadta a karmesteri pálcát, hogy ő fejezze be az elkezdett munkát.

 

Tóth Anna