ELHUNYT GÁBOR ARTEMISZ
OPERAÉNEKES-TANÁR

(1936[1]-2022)

 

Gábor Artemisz

 

A debreceni születésű koloratúrszoprán 1955-ben szerzett a Zeneakadémián énekművész tanári diplomát. Színpadi pályafutását a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte. 1957-ben debütált az Operában, melynek 1962 és 1987 között volt szerződtetett művésze. Gábor Artemisz neve hosszú időn keresztül összeforrt Az Éj királynője szerepével. Csak Budapesten három évtized alatt száznegyvenötször énekelte a hírhedt szólamot – ezt az előadásszámot azóta sem közelítette meg senki.

 

Wolfgang Amadeus Mozart: A varázsfuvola (Rendezte: Mikó András)
Gábor Artemisz Az Éj királynője szerepében, László Margittal (Pamina)

 

Gioacchino Rossini: Tell Vilmos (1963, Rendezte: Mikó András)
Gábor Artemisz Gemmy szerepében, Dunszt Máriával (Matild)


Gábor Artemisz Tisbe szerepében, Bende Zsolttal (Dandini) és László Margittal (Clorinda)

Gioacchino Rossini: Hamupipőke c. operájában

 

Ezen kívül fellépet a Titkos házasság (Elisetta), a Tell Vilmos (Gemmy), a Szöktetés a szerájból (Konstanza), a Don Carlos (Tebaldo), a Szerelmi bájital (Gianetta), Az álarcosbál (Oscar), a Hamupipőke (Tisbe), és a Faust (Siebel) előadásaiban. Gábor Artemisz jeles oratórium szólista és egyházzenei koncertek gyakori közreműködője volt. Visszavonulása után énekmesterként tevékenykedett hazánkon kívül Grazban is. Növendékei közé tartozik Trubin Beáta és Lázin Beatrix.

 

Gábor Artemisz emlékét megőrizzük.

 

(Operaház facebook)

A képek forrása: OPERA Archívuma

 



[1]           Gábor Artemisz születési évszámát a „Ki kicsoda a magyar zeneéletben?” (Szerkesztette: Székely András. Zeneműkiadó Budapest, 1979) c. kézikönyvből vettük át. A YouTube-on a művésznőtől nem találtunk felvételt (A szerk. megj.)