PAYR HENRIK [1]

 

Teremavató ünnepségeket tartottak

a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskolában

 

2023. január 27-én a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskolában ünnepi növendékhangverseny keretében emlékeztek meg Kispest szülötteiről, Tátrai Vilmosról és Váczi Károlyról. A két kiváló kerületi születésű muzsikus és zenepedagógus előtt tisztelegve a művészeti iskola egy-egy termet nevezett el róluk. A továbbiakban Tátrai Vilmos nevét viseli az intézmény vonós-kamaraterme, és Váczi Károly nevét viseli az iskola hangversenyterme.

A történet egészen 2019-ig nyúlik vissza, amikor az iskola közössége úgy döntött, hogy a továbbiakban az intézmény alapítóigazgatójának nevét kívánja viselni és szeretne méltó emléket állítani a kispesti kötődésű zenei kiválóságoknak. A két művész neve ekkor merült fel a termek elnevezése kapcsán, azonban a pandémia és az iskola költözése késleltette a megvalósítást.

 

Az intézmény 2020. szeptember 1-én Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola néven új épületben kezdte meg működését. A tantermek és egyéb termek, az iskola helyiségeinek végleges kialakítása mintegy másfél évet vett igénybe. A pandémiás helyzet miatt a 2022/2023. tanévben nyílt lehetőség, hogy az iskola megvalósíthassa korábbi – a tantermek elnevezésével kapcsolatos – terveit.

 

Tátrai Vilmos és Váczi Károly

 

Payr Henrik a művészeti iskola vezetője 2022 őszén kereste meg a családokat, hogy egyeztessen a teremavató ünnepséggel kapcsolatban, akik nagy örömmel fogadták a már szinte elfeledett kezdeményezést. Váczi Károly fia Váczi Miklós különböző dokumentumokat, képeket, plakátokat bocsátott az iskola számára, amikből tablók készültek a földszinten található Váczi Károly hangversenyterem külső falára, ahol megtalálható a művész 1943. június 12-én az Országos Magyar Királyi Liszt Ferencz Zeneművészeti Főiskola által kiállított díszes Állami Művészi Oklevele is, amit Dohnányi Ernő látott el kézjegyével.

 

A Váczi Károly zongoraművész-tanár életútját bemutató tablók egyike

 

 

Tátrai Vilmos lánya Fülöp Attiláné dr. Tátrai Zsuzsanna és unokája Fülöp Attila jóvoltából egy kiváló tablógyűjtemény került a művészeti iskola vonós-kamaratermébe, amely bemutatja Tátrai Vilmos életét és pályafutását, betekintést ad a művész és családja életébe. A tablógyűjtemény a művész születésének 100. évfordulója alkalmából készült, amit a család a művészeti iskolának adományozott, hogy a növendékek átfogó képet kapjanak Tátrai Vilmos életéről és munkásságáról.

 

Dr. Tátrai Zsuzsanna

 

A Tátrai Vilmosról elnevezett vonós-kamaraterem avatójára 17.30 órai kezdettel került sor. Az ünnepség keretében Payr Henrik intézményvezető köszöntötte a közönséget és a család részéről megjelenteket, röviden összefoglalta a hegedűművész életútját, beszélt a családdal való találkozásról, az ott elhangzott történetekről, amelyek még közelebb hozták hozzá a művészt, akinek igényessége, precizitása, zene- és munkaszeretete, továbbá családcentrikussága példa értékű lehet mindannyiunk számára. A köszöntőt a művészeti iskola hegedűszakos növendékének Jánvári Máriának produkciója követte, akit felkészítő tanára Varga Rita kisért zongorán. Az előadást követően a művész lánya, Fülöp Attiláné dr. Tátrai Zsuzsanna, osztotta meg gondolatait édesapjáról, egy rövid történetet olvasott fel Tátrai Vilmos életrajzi könyvéből, aki előtt tisztelegve 10 évvel ezelőtt emléktáblát avattak Kispesten a szülőházánál. A teremavató ünnepség Taligás Katalin tanárnő növendékének Demeter Dávidnak a produkciójával zárult.

 

A Tátrai Vilmos terem avató ünnepség a következő linkre kattintva megtekinthető:

 https://youtu.be/det3f0a-jSE (9:56)

 

Payr Henrik intézményvezető

 

A félévi növendékhangverseny mellett az est másik fontos eseménye az iskola hangversenytermének névadóünnepsége volt, amely Váczi Károly nevét kapta. Az est házigazda szerepét Payr Henrik intézményvezető töltötte be, aki a köszöntőjében elmondta, hogy az iskola közössége a folyamatos megújulás mellett büszke a hagyományaira és örömmel állít emléket Kispest szülötteinek, akik meghatározó szereplői voltak a magyar zeneművészetnek és zeneoktatásnak. Az intézményvezető megjegyezte, hogy az ünnepségen résztvevők körében vannak olyanok, akik tanárukként, vagy kollégaként ismerték Váczi Károlyt, azonban sok fiatal számára ismeretlenül hangzik a zongoraművész neve. Szerette volna, ha fia, Váczi Miklós osztja meg emlékeit édesapjáról, de egy sajnálatos baleset miatt nem tudott eljönni az ünnepségre, ezért ő ismertette a résztvevőkkel Váczi Károly életét és munkásságát, jelentős szerepét a kispesti és a fővárosi zeneoktatásban. Ezt követően Szatmári László alapító igazgató mesélt Váczi Károllyal kapcsolatos emlékeiről, akivel növendékként és kollégaként is együtt dolgozhatott.

 

A teremavató végén Payr Henrik megköszönte a Tátrai és a Váczi családnak, hogy támogatták az iskola elképzeléseit, hozzájárultak a névviseléshez és ismertető anyagokkal, tablókkal segítették a művészek életének bemutatását.

 

Az ünnepséget követően kezdődött az iskola növendékhangversenye, aminek első műsorszáma rendhagyó módon egy tanári produkció volt, amelyben Szatmári László az iskola névadója is részt vett, kifejezve tiszteletét egykori tanárai, kollégái, Tátrai Vilmos és Váczi Károly előtt.

 

 

Szatmári László hegedűművész-tanár, a Kispesti Szatmári László AMI iskola alapító igazgatója és művésztanár társai a Váczi Károly nevét viselő hangversenyterem névadó ünnepségét követő hangversenyen.

A megemlékezését a művészeti iskola növendékeinek félévi hangversenye követte:

https://youtu.be/LlwyahagS-Y  (1:26:49)



[1] A Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője