MEGÜNNEPELTE PERÉNYI MIKLÓST A ZENEAKADÉMIA

         

Hetvenötödik születésnapja alkalmából dr. Vigh Andrea rektor és a Vonós Tanszék köszöntötte a neves csellóművészt.

 

Az ünnepségen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetője méltatta a világhírű muzsikust, az eseményen a tanszék több oktatója és növendéke is részt vett.

 

A zenész családba született Perényi Miklós a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előkészítő tagozatán először Zsámboki Miklós, majd 1959-től Banda Ede növendéke volt. 1962-ben szerzett diplomát, 1974 óta a Zeneakadémia oktatója is. Már pályakezdőként felfigyelt rá Enrico Mainardi és Pablo Casals, akik meg is hívták a fiatal művészt mesterkurzusaikra.

 

Koncertezik a világ összes rangos hangversenytermében és fesztiválján. Nem csak szólistaként remekel; kiváló kamaramuzsikus is, olyan partnerekkel működik együtt, mint Ránki Dezső, Jandó Jenő, Lantos István, Schiff András, és szinte állandó muzsikustársa volt a néhai Kocsis Zoltán is. Repertoárja különlegesen széles, a barokktól a huszadik századi zenéig terjed, de szívesen játssza kortárs szerzők kompozícióit is, amint ez koncertprogramjaiból és lemezfelvételeiből is kiderül. Ő maga is szerez zenét.

 

Perényi Miklós munkásságát számtalan díjjal és kitüntetéssel ismerték el: többek közt Liszt Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Kossuth- és Prima Primissima-díjas, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, valamint a Nemzet Művésze címet.

(lfze.hu, 2023. I. 23.)

 

Perényi Miklós. Perényi Miklós gordonkaművésszel dr. Kovács Ilona beszélgetett (Parlando 2008/4.)