Szeptember 10-én, a díjátadóval egybekötött gálakoncerttel zárult a 2023-as, hegedűsöknek meghirdetett Bartók Világverseny. A zsűri döntése alapján az első díjat a moldáv Lilia Pocitari nyerte, a Papageno különdíját pedig Kelemen Gáspár vehette át.

 

 

https://papageno.hu/wp-content/uploads/2023/09/pocitari_6477714d3ab7c-lilia4_lightgrayy_focuspoint_825x433-e1694371677891-768x432.jpg

Lilia Pocitari, a verseny győztese

(Forrás: Bartók Világverseny)

 

Az elődöntőből továbbjutó 12 középdöntős közül a rangos nemzetközi zsűri szavazatai alapján a két nagyzenekari döntőben a svéd-osztrák Lorenz Karls, a német-lengyel-japán Maya Alexandra Kasprzak, a magyar Kelemen Gáspár, a cseh Krystof Kohout, a moldáv Lilia Pocitari és a japán Szeki Tomotaka állhatott pódiumra. Mindkét napon a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kísérte a szólistákat Kovács János vezényletével.

 

A Daniel Phillips amerikai hegedűművész, a New York-i The Juilliard School oktatója által vezetett zsűri döntése alapján az első díjat a moldáv Lilia Pocitari érdemelte ki, a másodikat Szeki Tomokata vehette át, a harmadik helyezett pedig Maya Alexandra Kasprzak lett.

 

A verseny partnereinek felajánlásai révén számos további különdíj is gazdára talált. A három dobogós közül Lilia Pocitari fellépési lehetőséget kapott a Budafoki Dohnányi Zenekartól, a Concerto Budapesttől és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarától a 2024–2025-ös szezonban, illetve a Magyar Állami Operaháztól is, Szeki Tomotaka a Pannon Filharmonikusok meghívását és Fidelio Fortissimo médiacsomagját nyerte el, míg Maya Alexandra Kasprzak a Magyar Zene Háza és a Müpa koncertmeghívását vehette át. A további döntősök közül Lorenz Karls a Bartók Emlékház és a Zeneakadémia kamarahangversenyre szóló felkérését kapta, Kelemen Gáspár pedig a Bartók Rádió, a Magyar Zene Háza, a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zemplén Fesztivál meghívását, valamint a Papageno médiacsomagját.

 

A Bartók Világverseny döntősei - fotó: Valuska Gábor

A Bartók Világverseny döntősei – fotó: Valuska Gábor

 

Az első díjas Lilia Pocitari 1997-ben született, jelenleg a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola mesterképzésén tanul Ulf Wallin professzornál, miután a tel-avivi Buchmann-Mehta Zeneművészeti Főiskolán alapdiplomát szerzett Ilja Konovalov, az Izraeli Filharmonikus Zenekar koncertmesterének osztályában. Több nemzetközi megmérettetésen is díjakat nyert, és az elmúlt években fellépett már mások mellett Julian Rachlin vezényletével a Bécsi Konzerthausban a Bécsi Kamarazenekarral, Finnországban a Turkui Filharmonikus Zenekarral, valamint Tel Avivban a Charles Bronfman Előadóteremben Zubin Mehta vezényletével.

 

A második helyezett Szeki Tomotaka 1998-ban született, a Tokiói Zeneművészeti Főiskolán tanul tiszteletbeli ösztöndíjas hallgatóként Kojcsiro Harada és Majuko Kamijo irányításával. Fellépett már többek között a Japán Filharmonikus Zenekarral, a Tokiói Városi Filharmonikus Zenekarral és a Tokiói Filharmonikus Zenekarral, valamint szólóesteket is adott. Együttesével, a Cercatore Vonósnégyessel gyakran koncertezik, különböző műfajú kamarazenéket ad elő velük csakúgy, mint az NHK Szimfonikus Zenekar tagjaival. Jelenleg is ezzel a zenekarral lép fel, annak akadémiai növendékeként.

 

A harmadik díjas Maya Alexandra Kasprzak 2005-ben született, a Berlini Művészeti Egyetemen Latica Honda-Rosenberg előképzős hallgatója volt, 2022 óta pedig Tobias Feldmann-nál tanul a lipcsei Zene- és Színházművészeti Egyetemen. Fiatal kora ellenére már számos nemzetközi megmérettetésen diadalmaskodott, illetve Aleksey Igudesman, Hyung-ki Joo, Daniel Hope és Zakhar Bron társaságában olyan jelentős helyszíneken lépett fel, mint a Berlini Filharmónia és a Konzerthaus, a Nemzeti Zenei Fórum Wroclawban és a zakliczyni Krzysztof Penderecki Európai Zenei Központ.

 

Lorenz Karls 2001-ben született, jelenleg a salzburgi Mozarteum növendéke. Különböző versenyeken volt dobogós, és nemrég debütált a Salzburgi Mozart Heteken, korábban pedig koncerteket adott a Bergeni Filharmonikus Zenekarral, a WDR Rádiózenekarral, a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekarral, a Camerata Bernnel, az Odensei Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Kremerata Balticával.

 

Kelemen Gáspár 2008-ban született, a Zeneakadémián a Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, Perényi Eszter osztályába járt, majd 2022 őszétől a londoni Yehudi Menuhin School ösztöndíjasaként folytatta tanulmányait, az intézmény történetének első magyar növendékeként. Több országos és nemzetközi versenyen is előkelő helyezéseket ért el, szólistaként pedig fellépett már a MÁV Szimfonikus Zenekarral Takács-Nagy Gábor vezényletével, valamint a Concerto Budapesttel Keller András vezényletével.