Nemzeti hangszerünk a tárogató (5:25)

A film a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával készült. Szakmai tanácsadó a Rákóczi Tárogató Egyesület. Készítette a Digitális Legendárium Kft. 2022-ben.

 

 

Huszonhatodik alkalommal került sor az Országos Tárogatós Találkozóra Szerencsen, a Rákóczi Tárogató Egyesület szervezésében 2023. VI. 23-25. között. Nagy köszönet a városnak, ugyanis az általános helyzet tükrében már ez is bátorságot üzen, melyet ők széles jókedvvel és rendíthetetlen otthonteremtési indulattal biztosítanak a nagyjából száz résztvevőnek. Hallgatják a napköszöntőt és az esti szerenádot és a közte hallható összes tárogató muzsikát, beleértve még a viharral kiegészített esti hangversenyt is. Egyesek már egészen a Rákóczi Vár parkjában és a Lovagterem közelében fülelnek vagy az udvaron egy padon, hogy elcsípjék a zárt rendezvényről kiszűrődő hangokat. A szerencsi tárogatósok vendégfogadása pedig lenyűgöző.

 

A közel száz tárogatós ismételten csodákra volt képes. Azok, akik rendszeresen vesznek részt ezen a rendezvényen, ámulattal és őszinte lelkesedéssel hallgatták az idei bemutatóra szánt fellépések varázslatos zenéit, és örömmel nyugtázták a fejlődés leghatározottabb ismérveit. Sok munkára van lehetőség egy év alatt, míg a következő találkozóra lehetőség nyílik, és sokan éppen a rendezvényen szerzett tapasztalatok és ötletek megérlelésével és kivitelezésével, mindezt a saját szorgalmukkal és egyéb kiegészítésekkel beépítik a következő évi bemutatójukba, de akik csak saját elgondolásaik mentén látnak munkához - nos, eredeti meglepetések is sokasodtak a bemutatók során.

 

A közel 100 tárogatós fele

(Fotó: Serfőző László)

 

Volt ott minden - hangszerbemutató, kotta kínálat, CD és más egyéb adathordozók közzététele. Az ismert szakemberek tanítottak mindenkit, aki hozzájuk fordult kisebb-nagyobb gondjukkal. Minden aprócska részletig terjedő kérdésre itt választ érdemes keresni. Az előadók sorában a legmagasabb tudással bíró művészektől a majdnem-kezdőkig mindenki megfordul, teret kap és tudás-puttonnyal távozhat, a rengeteg élményről nem feledkezve meg. Mindenki kortyolhat a tudás- vagy élmény fiolából, kinek mi szól inkább a szívéhez. 

 

A lényeg ugyanis ez: csupaszív emberek zenélnek a tárogatóval…”

 

A lényeg ugyanis ez: csupaszív emberek zenélnek a tárogatóval, amely megszólalásával pontosan azt az érzékszervünket célozza meg, ahova mostanság olyan nagyon kell az utánpótlás, a szívek nyiladoznak és tágulnak, hogy emelkedjenek ismét a magasba azok a nemes érzületek, melyek aztán további csodákra hangolják az emberi lelket. Erre van óriási szükség és igény. A kivitelezés lehet népzene, komolyzene, jazz vagy akár rögtönzött virtuóz nóta, egyházi zene formájában, hiszen mindenből hallhattunk bőven - a fő, hogy a tárogató legyen a hang forrása, egy vagy kettő, netán négy egyszerre, vagy mind a száz is, szerencsére a Rákóczi vár falai bírják, és a környező hegyek sem omlottak le. 

 

Tehát a tárogatósok társadalma készen áll arra, hogy szélesebb körben is rendelkezésre bocsátsa élményadó tárházát. Igaz, a szerencsi országos rendezvényen túl ötévente Vaján is hasonló élmény-hegyek épülnek világtalálkozó formájában, és a Rákóczi Tárogató Egyesület szilárd alapjain történik ez is. 

 

Az ország több pontján fordul elő tárogató hangzás, más rendezvények is születnek, Kecskemét, Baja, Hagyományok Háza, népzenei táborok, színházi előadások keretében, és ezek is mind-mind a hangszer egyre ismertebbé válását szolgálják.

 

Azért meg kell említeni, hogy viszont vannak olyan nyilvánvaló törekvések is, amelyek ennek a fejlődési ívnek a töretlenségét torpantani igyekeznek. Látnunk kell, hogy művelődésirányítási szinten (hiába a hungarikummá nyilvánítás, az elismerések a kiemelkedő művészeknek és a bátorító hozzáállás egyrészről), vannak, akik számára ez nem elég meggyőző és a jó öreg elhallgatás módszerét bevetve (ez ráadásul költségkímélő is) olyan helyeken sem engedik a tárogatót a hangszert megillető helyet elfoglalni, ahol pedig szerves része kellene, hogy legyen a közönségtájékoztatásnak. 

 

Összegezve az elmúlt évtizedek történéseit óriási eredmények jöttek létre, de ha nem szélesítjük a hozzáférési lehetőségeket, amelyre ma már van megfelelő erő, akkor a tárogató csak kuriózum marad, nem pedig a magyar lélek mindennapi kenyere. 

 

Lukács Ágnes