Bepillantás egy foniáter tevékenységébe

 

 szakmapolitikai, fiziológiai, patológiai, lingvisztikai, akusztikai, kultúrtörténeti gondolattöredékek egy ünnepi alkalomból

 

Hacki Tamás[1] külső tag 2023. április 18-án megtartotta akadémiai székfoglalója

 

https://mta.hu/data/cikkek/112/1128/cikk-112812/hacki_tamas.jpg

Hacki Tamás

 

A székfoglaló videófelvétele rövid összefoglalóval és képgalériával megtekinthető:

Bepillantás egy foniáter tevékenységébe: szakmapolitikai, fiziológiai, patológiai, lingvisztikai, akusztikai, kultúrtörténeti gondolattöredékek egy ünnepi alkalomból – Hacki Tamás külső tag székfoglaló előadása (53:37)

 

A fül-orr-gégész-foniáter funkciókkal és funkciózavarokkal foglalkozik: a hangképzéssel, a beszéddel, azaz a verbális kommunikáció eszközeivel, továbbá a nyeléssel és természetesen mindezek zavaraival. Ennek az orvosi diszciplínának szoros kapcsolata van a társszakmákkal és a tudomány távolabbi területeivel is, így a logopédiával, a nyelvészettel, a fizikával, az akusztikával.

 

Az a foniáter, aki nemcsak súlyos zavarokat, neurológiai, onkológiai betegeket kezel, hanem a hangképzés „napos oldalával” is találkozik, így színészekkel, énekesekkel, a gyakorlatban sokszor „frekvenciát és decibelt fogyaszt”, áramlástani meggondolásokat követ. Az ilyen szakember élete valamelyest eltér a szokásos orvosi léttől, különösen, ha maga is megtapasztalja a színpadot például egy ún. különleges hangképzési mód, a füttyhang gyakorlásával. Ez utóbbi akusztikai jelenség tudományos-interdiszciplináris megközelítése, éppúgy, mint az énekhang fizikai titkainak felfedése is témája volt az ünnepi alkalomból tartott előadásnak.

 



[1] Hacki Tamás 1944-ben született Budapesten. Tudományos címe dr. med. habil. professzor. A Semmelweis Egyetem (SE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának önkéntes orvosa, valamint a Regensburgi Egyetem (Universität Regensburg) nyugállományú egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a fül-orr-gégészet, a foniátria és a gyermekaudiológia.