A CARNEGIE HALLBAN RENDEZTÉK MEG


A HARMADIK NEW YORK-I LISZT FERENC
NEMZETKÖZI ZONGORAVERSENYT (2023. X. 6.)

 

A döntőbe a Johns Hopkins Egyetem hallgatója, Ningxin Zhan mellett Klyde Ledamo a Juilliardról, valamint Huiping Cai jutott be a Yale Egyetemről: Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyével versengtek. Közülük a kínai sorolta első helyre a György Ádám vezette zsűri. További helyezett: Ningxin Zhan (II. díj), Klyde Ledamo (III. díj). Az első díjas a magyar főkonzulátuson megtartott eredményhirdetés után az MTI-nek azt mondta: egész életére szóló élmény volt, hogy lehetőséget kapott a bemutatkozásra a Carnegie Hallban. Hozzátette, régóta tanulmányozza Liszt Ferenc zenéjét, a kisebb darabjaitól indulva jutott el a zongoraversenyig, ami által a magyar kultúra is közelebb került hozzá.

 

György Ádám[1] Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a zsűri elnöke és a zongoraverseny alapítója elmondta: céljuk Liszt Ferenc zenei örökségének ápolása, ismertségének szélesítése, valamint, hogy lehetőséget adjanak fiatal művészeknek a bemutatkozásra a világ egyik, ha nem a legfontosabb koncerttermében, New Yorkban. Úgy fogalmazott: „Liszt művészetének nagyon fontos szerepe van az identitásunkban, magyarságunkban, és óriási büszkeség most magyarnak lenni itt New Yorkban.” Hozzátette: úgy érzi, hogy a New York-i Liszt Ferenc Zongoraverseny már a világ nagy zongoraversenyeinek „Grand Slamjéhez” tartozik.

 

https://deszkavizio.hu/wp-content/uploads/2023/10/19-07-31-Huiping-Cai-Photo-e1561760148432.jpg

A verseny győztese: Huiping Cai (Fotó: wfmt.com)

 

Huiping Cai - Tchaikovsky Piano Concerto No. 1

(Huiping Cai egy korábbi felvétele:

Vezényel: David Effron MMF Symphony Orchestra

Broad Auditorium,Miami (2018. VII.7.)

 

A zsűri tagja volt dr. Farkas Gábor zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének vezetője, valamint Steve Spooner, a Johns Hopkins Egyetem zongora-professzora. Farkas Gábor hangsúlyozta, hogy a fellépőkben fiatal kollégákat kell látni, nem pedig versenyzőket. Steve Spooner pedig azt mondta, hogy nehéz rangsort állítani, hiszen a művészetben nincsenek győztesek és vesztesek, hanem eltérő előadói stílusok léteznek.

 

A zongoraverseny támogatója a New York-i Liszt Intézet, amelynek szerepével kapcsolatban Pásztor István főkonzul, Magyarország New York-i főkonzulátusának vezető diplomatája úgy fogalmazott, hogy az intézet a magyar kultúra bástyája New Yorkban.

 

A döntős versenyzőket a Szent Lukács Zenekar kísérte, Marosi László karmester irányításával. Ő az esemény befejezésekor Liszt Ferenc zenei és kulturális szerepére utalva arra a történelmi tényre hívta fel a figyelmet, hogy kevesen tudják, illetve gyakran elfeledkeznek arról: Liszt Ferenc volt az, aki Beethoven születésének 100. évfordulóján a németek érdektelensége ellenére három koncertjének bevételével finanszírozta zeneszerző elődje szobrának felállítását szülővárosában, Bonnban, és az a szobor máig ott áll.

 

A tervek szerint 2024-ben ismét megrendezik New Yorkban a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, a szervezők szándéka szerint a korábbiaknál is szélesebb kört bevonva.

 

 

 



[1]           György Ádám zongoraművészként világszerte koncertezik: 2012-ben a labdarúgó Európa-bajnokság megnyitóján 300 millió néző hallhatta a játékát, idén pedig a Bajnokok Ligája (BL) isztambuli döntőjének megnyitóján adta elő a BL himnuszát. A művész egyben alapítója a György Ádám Alapítványnak, amelynek célja a fiatal tehetségek felkarolása és támogatása.