ELHUNYT PALLAGI JÁNOSNÉ DEMETROVITS EDIT[1]

 

 a Molnár Antal Zeneiskola zongoratanára

(1926-2023)

 

Pallagi Jánosné Demetrovits Edit

 

I.

 

Mély fájdalommal állok itt, Pallagi Edit néni ravatalánál.

 

Hosszú éveken át voltam kollégája és egyben tisztelője is!  Szívesen emlékezem az együtt töltött időkre, arra a szeretetre, bíztatásra, amit nekem adott. Sokat számított, mikor vezető lettem, ez a mondata: „Édesem, milyen kár, hogy ilyen öreg vagyok, és csak most lett egy jó igazgatóm” - Hát én akkor még nem tudtam, hogy jó tudok-e lenni, sok éven keresztül próbáltam ezt bizonyitani, nem csak magamnak – neki is!

Szerencsére ezután még évekig tanított, talán itt van az a növendéke, akit még 82 évesen a zenei pálya felé terelt.

Edit néni élete nagy részét a zeneoktatásnak szentelte. A VII. kerületi Zeneiskolában kezdte a zongoratanítást, és nyugdíjasként is ott fejezte be.

Mindig is a tanítványai iránt érzett szeretete és elkötelezettsége vezérelte. Nem csak zenei tudását, hanem türelmét, odafigyelését és szeretetét is átadta nekik. Életükben az ő személyisége és hatása olyan maradandó nyomokat hagyott, amelyeket soha nem lehet elfelejteni.

Tanári képességei révén olyan generációkat formált, akik ma is örömmel és lelkesedéssel zongoráznak, akik az ő tanácsai és bölcsessége nélkül nem lennének sikeresek profik, vagy nem szeretnék oly értőn a zenét.

Pallagi Edit nénivel egy sajátos emberi szín tűnt el a zeneoktatásból!

Őrizzük szeretettel emlékét!

 

II.

 

Pallagi Jánosné Demetrovits Edit egykori tanítványa, Várjon Dénes zongoraművész és felesége, Simon Izabella társaságában.

 

 Várjon Dénes búcsúztatója külföldi hangversenyútja miatt hangfelvételről, a művész előadásában hangzott el Edit néni temetésén (mp3).

 


Edit néni búcsúztat

 

 

II

 



[1] Elhangzott Pallagi Jánosné Demetrovits Edit zongoratanár temetésén, 2023.  április 21-én, a Farkasréti temetőben, aki 1926. július 9-én született Győrben. 1946–51 között az Állami Zenekonzervatórium, Akadémiai Tagozatán (Győr) tanult. Tanárai: B. Suhayda Mária és Sztankay Lajos zongoraművészek voltak. Ugyanott az 1954–55-ös tanévben zeneiskolai zongora-, szolfézs és általános iskolai ének-zenetanári oklevelet kapott. 1957-től 1961-ig a győri Liszt Ferenc Állami Zeneiskolában tanított zongorát, majd 1961-től a közelmúltig a főváros VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezető pedagógusa volt.

A nekrológ képei Pallagi Judit családi archívumából valók.