GULYÁS DÉNES 70

 

GULYÁS DÉNES OPERAÉNEKES - Isten kezében (26:11)

 

1954. március 31-én született. 1978-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán operaénekesi és művész-tanári diplomát szerezett. Még ebben az évben szerződtetette a Magyar Állami Operaház. 1979-ben második díjat nyert a pármai Giovani Cantanti Lirici nemzetközi énekversenyen. A következő évben Európa vezető színházaiban énekelt, így a Milánói Scalában, a Royal Opera House Covent Gardenben, valamint a hamburgi, müncheni, bonni, frankfurti, párizsi wiesbadeni, marseilles-i, firenzei, genovai, barcelonai operákban, az amszterdami Concertgebouwban, a bécsi Musikvereinsaalban, a Párizsi Rádióban, Montevideo, Osaka, Tokió, Nagoya, Yokohama, Madrid koncerttermeiben, valamint a New York-i Aweri Fisherben és a Carnegie Hallban.


1982-ben megnyerte az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekverseny első díját Philadelphiában. Ez a díj nyitotta meg számára az amerikai operaházak és koncerttermek kapuit, így énekelhetett Philadelphiában, Dallasban, Houstonban, San Diegoban, San Franciscoban, Miamiban, Washington DC-ben, Montreálban. 1984-ben 4 éven keresztül a New York Metropolitan Operában szerepelt a Bohémélet, Rigoletto, Romeo és Julia, Hovanscsina, a Rózsalovag és a Manon című operákban. Ez utóbbi szerepet ő énekelte először a Metropolitan új épületében. Az elmúlt években olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Igor Markevich, Doráti Antal, Yehudi Menuhin, Bernard Haitink, Giuseppe Patane, James Levine, Lamberto Gardelli, Claudio Abbado, Silvio Varviso.



1989-ben operarendezőként is bemutatkozott: Gounod Romeó és Júlia című darabját vitte színre a Magyar Állami Operaházban. Még ebben az évben megrendezte Leoncavallo Bajazzók című operáját is. Az 1989-90-es évadban az általa rendezett Romeó és Júlia előadást meghívta a Valenciai Operaház.


1990-ben fellépett a Wiener Staatsoperben, mint Des Grieux, illetve mint Titus, Mozart Titus kegyelme című oparáiban. 1991-92-ben Buenos Aires-i Teatro Colonban Faustot, Zürichben Romeót, a Salzburgi Ünnepi Játékokon Martinou Julietta című oparájában a tenor főszerepet énekelte. Szintén ebben az évadban Prágában Titust, Firenzében a Jeanne d'Arc tenorszerepeit, Tel Avivban
Lenszkij és Rodolfo szerepeit énekelte, fellépett Bécsben, Le Havre-ban és Strausbourgban DvořákTe Deum és Janáček Örök Evangélium című műveiben, Granadában DvořákStabat Materét, a prágai Smetana Saalban Verdi Requiemjét énekli.

 

Az elmúlt években nemcsak opera-, hanem dalénekléssel is foglalkozik, összesen több mint harminc koncertet adott Magyarországon és Franciaországban.


Az 1992-93-as évadban a Győri Nemzeti Színház operatagozatának a vezetője, itt rendezte meg Puccini Gianni Schicchi és Köpeny című operáit. 1992-től a Nemzeti Színházban, mint zenei tanácsadó dolgozott. Itt írta át és rendezte meg Kacsoh Pongrác János vitéz című darabját. A Nemzeti Színházhoz tartozó Refektóriumban kamarakoncert-sorozatot indított útjára, amelyben az első évben öt, a másodikban kilenc, a harmadikban pedig tizenhat koncert szerepel a műsoron. A sorozatnak nemcsak szervezője, hanem előadóművésze is.

 

Az elmúlt években tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jelenleg pedig a Pécsi Nemzeti Színház operatagozatának igazgatója, ahol a következő produkciók fűződnek nevéhez:

 

(Wikipédia)

https://cdn.origo.hu/2023/12/MOhT2BVDnuDMSHVurWs7VY89mM2B3WilfY9yGkmaknM/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJiNTE4ZTk2ZGI5YjRkMDFhNzIxYTNmNzFjZmJhM2Vl.jpg

Gulyás Dénes a Pécsi Nemzeti Színházban Fotó: Csudai Sándor - Origo

MÁTYÁS KIRÁLY VÁNDORÚTON

Rendező

JANCSI ÉS JULISKA

Rendező

OTTHOL, ÉDES OTTHOL

Beőthy Zoárd

ERKÉLYKONCERT

CARMEN

Rendező

MANON

Rendező

A DENEVÉR

Eisenstein

MACBETH

Rendező

DON GIOVANNI

Rendező

ANTIGONÉ

Karvezető

"MESÉS OPERA" VIII.

Moderátor-"mesélő"

"MESÉS OPERA" VII.

Moderátor-"mesélő"

"MESÉS OPERA" VI.

Moderátor-"mesélő"

"MESÉS OPERA" V.

Moderátor-"mesélő"

"MESÉS OPERA" IV.

Moderátor-"mesélő"

"MESÉS OPERA" III.

Moderátor-"mesélő"

"MESÉS OPERA" II.

Moderátor-"mesélő"

"MESÉS OPERA" I.

Szerkesztette

 

FELVÉTELEIBŐL ÉS ÍRÁSAIBÓL

 

GREGOR JÓZSEF - GULYÁS DÉNES Mozart: Szöktetés a szerájból (5:58)

1. Osmin dala (Wer ein Liebchen hat gefunden) 2. Belmonte - Osmin kettőse

 

TELJES LEJÁTSZÁSI LISTA MEGTEKINTÉSE (13 video)

℗ 2010 HUNGAROTON RECORDS LTD.

 

Messa di Gloria: Agnus Dei (3:06)

℗ 1992 HUNGAROTON RECORDS LTD.

 

Renard (Burlesque in one act) (15:45)

℗ 1988 HUNGAROTON RECORDS LTD.

 

 

 

Omaggio a Pessoa: A boldogok földje (3:13)

Omaggio a Pessoa: Már ősz a hajdan oly dús hajú homlok (1:45)

Omaggio a Pessoa: Lemondás (2:41)

Omaggio a Pessoa: Visz az út (1:32)

Omaggio a Pessoa: Nincs végleg még itt az éjjel (2:46)

Omaggio a Pessoa: Oly hamar múlik minden (1:12)

Omaggio a Pessoa: Ki tudja (1:26)

Omaggio a Pessoa: Azt az életet éljük (2:54)

℗ 2000 HUNGAROTON RECORDS LTD.

 

 

Bűn és bünhődés, I. felvonás, 6-12. jelenet (23:46)

℗ 1979 HUNGAROTON RECORDS LTD.

--
Gulyás Dénes: 13 írás (pdf)
(Parlando, 2020/5.)


Gulyás Dénes: Ládalevél (6 írás) (pdf) (Parlando, 2020/6.)