Orgonaavató hangverseny Ferencvárosban

    Biztató fénysugárként keltett reményt a zeneoktatás – és vele a kultúra – sötétedő alagútjában a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola orgonaavató hangversenye 2005. december 21-én.
    A Köztelek utcai zeneiskola palotaszerű épülete régi pompájában megőrzött hangversenytermében zeneszerető közönség előtt a zeneiskola tanári kara – élén az igazgatóval – a növendékek nagy serege impozáns hangversenyt adott.
    A műsort kezdő Tücsökzenekar 3 szólóénekessel, Varasdy Ernő vezénylésével Zempléni László, Mendelssohn és Otto Fischer egy-egy darabjával teremtett kellemes hangulatot. Majd szokatlan gitárhangszerelésben hallottuk Vivaldi: Tavasz hegedűversenyét. Az együttes szólistája, vezetője és a darab hangszerelője Draskóczy Zoltán volt. A Régi Zene Együttes Kállay Gábor keze alatt Orff Karácsonyi történetének egy részletét kedves, ünnepi játékossággal mutatta be. Ezután mutatkozott be az iskola nagy örömére szolgáló új, önkormányzati segítséggel szerzett orgonája, amelyet Kántor Zsolt Bach: C-dúr toccata és fúga darabjával avatott fel. Majd Händel B-dúr orgonaversenyét hallottuk a zeneiskola szimfonikus zenekara kíséretével, Szentmáry Kálmán stílusos, szuggesztív vezénylésével, Kántor Zsolt barokk szépségeket árasztó szólójátékával, briliáns technikájával az új hangszer gazdag lehetőségeit bemutatva.
    Az est koronája, Vivaldi: Glória mise részlete – önállóan is előadható hatalmas zenemű – zárta a hangversenyt.  Szentmáry Kálmán igazgató értő, beleérző és átsugárzó dirigálása hűen közvetítette a zenekarnak, a zeneiskolai és a vendég kórusoknak (a Liszt Ferenc ének-zenei általános iskola gyermekkarának, tanáruk Kovács Katalin), a Gesualdo kórusnak (karnagy Stimecz András) és a kitűnő szólistáknak: Börcsök Zitának, Széll Cecíliának és Galgóczy Dórának Vivaldi áradó melódiáit, lüktető ritmusait, polifon szólamvezetését, kontrasztálló, fényes hangszerelését úgy, hogy a hallgatóság részesülhetett a pompás Vivaldi zene boldogító áradásában.  A hálás taps nem is maradt el.
    Dicséret és köszönet illeti a rendező Ádám Jenő Zeneiskola vezetőit, tanári karát, elsősorban a szervező, rendező és vezénylő Szentmáry Kálmán igazgatót és a mecénást, a kultúrát támogató önkormányzatot.

dr. Soltész Elekné