Lőwenberg Dániel - VÉGH SÁNDOR

 

"Végh Sándor életútja több mint teljes volt. Miután letette a vonót egy végtelenül gazdag hegedűs pálya után, ahol univerzális egyéniségét a legnagyobb mértékben és a legsokoldalúbban tudta kifejezni, a Camerata Academica élén tapasztalatai összegzése mellett olyan megújulásnak voltunk a tanúi, amely párját ritkítja." Várjon Dénes

1912-ben született a 20. század egyik legkiemelkedőbb, világszerte ismert és elismert magyar előadóművésze, Végh Sándor. A kötet a centenárium alkalmából állít emléket a muzsikusnak, aki egy személyben volt hegedűművész, kvartettprimárius, karmester és pedagógus.

Lőwenberg Dániel végigkíséri a történelmi okokból viharos, művészi szempontból roppant változatos és termékeny életutat. A kötet ismerteti a művész életrajzát, de a legnagyobb súlyt szakmai tevékenységére és zenei örökségére helyezi.

Az alábbi linken a Rózsavölgyi és Társa szíves közreműködésével a Végh Sándor zenei világnézete című fejezet egyes részletei olvashatók kedvcsinálásként Lőwenberg Dániel könyvéből:

http://www.parlando.hu/2013/2013-1/veghsandor_beleolvaso.pdf