Pauk György: Négy húron pendülök Nyolcvan év emlékei

 

„Az életem, visszatekintve, egyszerre tűnik tipikus művészsorsnak a 20. század második feléből és teljességgel egyedinek. Én utólag szépnek látom, de szerencsém van: néhány szomorú momentuma ellenére közben is szépnek láttam, hála annak, hogy egészen kis gyermekként sikerült megtalálnom azt a hivatást, amely mindmáig boldoggá tesz.”

 

Az 1936-ban Budapesten született Pauk Györgyöt korosztálya legjelentősebb hegedűsei között, a magyar hegedűiskola örököseként és folytatójaként tartja számon a világ. Zeneakadémiai tanulmányait mint tehetséges kisfiú Zathureczky Ede növendékeként kezdte. Nemzetközi karrierje az 1956-os genovai Paganini-verseny, majd a párizsi Jacques Thibaud-verseny első díjával kezdődött. 1957-ben Frankl Péterrel együtt megnyerte a müncheni szonátaversenyt. 1958-ban Hollandiába emigrált, 1961 óta Londonban él. A londoni Királyi Zeneakadémia professzoraként hegedűsök nemzedékeit nevelte fel.

 

 „Én nem tudom, hogy Pauk Györgynek milyen helye van a hivatalos hegedűranglistán, de hogy ezt a Bartók-rapszódiát alig-alig csinálja valaki utána, abban biztos vagyok.”

Kroó György az 1973-as budapesti zeneakadémiai koncertről

 

Pauk igazi Naturtalent: természetes, ösztönös tehetség, az a ritka, jó hallású muzsikus, akinek az ujjai azért mennek jó helyre, mert belső hallása tévedhetetlen, és azonnal korrigál minden apró hamisságot.”

Fischer Iván

 

„Zenélésünk alapvető ismertetőjegye, hogy nem kellett néznem őt. Vele soha nem volt szükség vizuális kontaktusra. Ha elindított egy hangot, tudtam, mi lesz a következő. Ez nagyon ritka.”

Eötvös Péter

 

Megjelenés: 2016. október 21.

Kivitel: keménytáblás, védőborítóval

Oldalszám: 252

Ár: 3490 Ft

parkkiado.hu

facebook.com/parkkiado

 

RÉSZLET A KÖNYVBŐL (PDF)

 

RÉSZLET A KÖNYVBŐL (PDF)