Elhunyt Balázs Oszkár ÜTŐHANGSZERESMŰVÉSZ-TANÁR, ZENESZERZŐ, HANGSZERKÉSZÍTŐ

(1936-2018)

Balázs Oszkár

Balázs Oszkár

Balázs Oszkár imádott hangszer-családjával, otthonában (Óbuda.hu)

 

Életének 82. évében elhunyt Balázs Oszkár zenepedagógus, zeneszerző, hangszerkészítő, az alapfokú ütőhangszeres oktatás meghatározó alakja. Munkája elismeréseként 2016-ban Óbuda Kultúrájáért Díjat vehetett át, 2017-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült.

 

Balázs Oszkár zenepedagógusként diákok százaival ismertette és szerettette meg az ütőhangszereket a Mókus utcai zeneiskolában. Számos felnőtt és gyermek együttes alakulását segítette. Egykori tanítványai közül nagyon sokan elismert, neves muzsikusokká váltak. Felnőtt tanítványaiból alapította meg a Budapesti Ütőegyüttest, amelynek művészeti vezetője volt, és amelynek nyomdokain később a világhírű Amadinda, majd a Talamba Ütőegyüttes is megalakult. Az 1970-es években megszervezte az Országos Zenepedagógiai Szakosztály ütőtagozatát és 1989 óta saját hangszerkészítő műhelyéből látta el professzionális ütőhangszerekkel a zeneiskolákat.

 

 Tanítványa volt többek között Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója és a világhírű, Kossuth- és Bartók–Pásztory-díjas Amadinda együttesből Bojtos Károly és Rácz Zoltán.

Nyugodjék békében!

 

Forrás:  2018.08.18.

 

További emléksorok és filmek, valamint Balázs Oszkár kottáiból:

 

papageno.hu/intermezzo/2018/08/elhunyt-balazs-oszkar-az-utohangszeres-oktatas-meghatarozo-alakja/

 

magyarhirlap.hu/cikk/126155/Elhunyt_Balazs_Oszkar_pedagogus_zeneszerzo_es_hangszerkeszito

 

www.xilo-ton.hu/bemutatkozas.htmlű

 

obuda.hu/hirek/a-zeneszerzo-akinek-szep-a-lelkeben-az-enek/

 

 

A zeneszerző, "akinek szép a lelkében az ének" | Obuda.hu (3:09)

 

Balázs Oszkár szerzői estje - 1. rész - YouTube (21:16)

 

Balázs Oszkár-Igric Sándor: Ritmus - dallam - prozódia. A Szózat tanítása kottából az énekórákon (pdf) (Parlando 2018/4.)