ÚJDONSÁG! MEGJELENT!

 

Újabb kötettel bővült a TRAVERATA KÖNYVTÁR sorozata a 18. századi fuvola irodalmáról.

 

 

 

Majer és Eisel műveinek fuvoláról szóló részei mellett a kiadványban többek közt egy tanulmányt olvashatnak 1700-as évek C-lábas fuvoláiról.

A kötet ára: 2.800 Ft.

 

További információ és rendelés a franciafuvolaiskolak@gmail.com címen.

 

„A fuvolaiskolák történetében legelsőként J.-M. Hotteterre jelentette meg korszakos jelentőségű Principes-jét Párizsban, a 18. század elején, 1707-ben. A következő meghatározó mérföldkő J. J. Quantz nagyszabású Versuch-jának 1752-es berlini kiadása. Addig német nyelvterületen nem jelent meg fuvolaiskola, csupán két, több hangszert és a zene alapjait is tárgyaló kötetben olvashatunk a fuvoláról: Joseph Friedrich Bernhard Caspar Majer Museum musicum (1732) és Johann Philipp Eisel Musicus Autodidaktos (1738) című kiadványaiban. E művek fuvoláról szóló részeinek magyar fordítását tartja kezében az olvasó.

[…]

 

A Museum Musicum-ban látható hangszer különlegessége a lábon található két billentyű: az egyik a szokásos Disz-billentyű, a másik a fogástáblázat szerint pedig a C’-hez tartozik.

[…]”

 

(Balogh Vera)

 

*

 

 

Balogh Vera: Francia fuvolaiskolák és fuvoláról szóló írások 1600-1800 (Traverata Könyvtár, 2020). A 14-kötetes monumentális gyűjteményről készült bemutatófilm közreműködői: Tóth Ágnes és Balogh Vera (fuvola), továbbá Fazekas Gergely zenetörténész és Németh Pál fuvolaművész-tanár, karmester (youtube) // Francia fuvolaiskolák és fuvoláról szóló írások

(Parlando 2021/2.)