NESZLÉNYI JUDITH verseskötetének bemutatóI

 

I.

Híven és Bátran - Neszlényi Judith verseskötetének bemutatója Magyarországon[1]

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiEEpAy0hJG5vje0GMpEqgvncn4TKVChg47DwLUStJ4sagOIkS-rVi1DRiIAz69cvteaRWnGsz5vDY4F06yd0ylyjbXl-LQKyGOUFDM0ridNAcUm2cjOZC5jnD1-mq5OHEAoBHX3LYDI3xEqkl97YRvcT3SsK5ccqrnX-P2ZG23Y5bFzFgCIJoM4Q=s16000

Neszlényi Judith

 


2021. szeptemberében jelent meg Neszlényi Pfeiffer Judith, Kaliforniában élő zongoraművésznő verseskötete, aki ezer szállal kötődik Gyula város kulturális és zenei életéhez. Édesapja, Pfeiffer Ede Sándor hegedűművész és zenepedagógus a múlt század harmincas éveiben a Viharsarok zeneoktatásának és zenei életének megteremtője volt, évekig élt és dolgozott családjával együtt városunkban. A művésznő a városhoz való kötődését az egykori Gyulai Zenei Napok rendezvénysorozat társ-producereként is kifejezte, a zenében versengő ifjak teljesítményét többek között pénzdíjakkal és saját fellépéseivel is támogatta. De a gyulai katolikus nagytemplomban volt az 1956-os forradalom emlékére alkotott oratóriumának ősbemutatója is, amely később az ország és a világ több pontján előadásra került, többek között Budapesten, a Budavári Palotában. A kötet címe: Híven és Bátran, melyet a Magyar Miniatűr és Bibliophil Könyvészek Társasága és a Püski Kiadó hozott forgalomba. A díszes, kemény borítójú könyv tervezője és tipográfusa Barabás Ferenc volt, a mű a Gyomai Kner Nyomdában került kinyomtatásra.

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgrxo9FTjT3kDc3xeOv3ZO58YvhG71Ouvn5_vOEsraeIIQ6wudhiXG-UnPnsAy4kqgSdbijK-6aaPngIsVXZPY48BvcSAuAK1_TojRFRTyZJND7WvRvMjuh_KJl3n2XOf0xTTepuuzsRHAawRK9gpywDU9pJkuuJMfYIhYUThXbzLW2y7TT1b3nVQ=w640-h326


A könyv alcíme Mozzanatok az életemből és tizenkét fejezetben, a záró oldalakon Életképek címen gazdag fotóillusztrációval tárja elénk a zongoraművésznő és családja eseményekben gazdag életét, a művészlét sokszínűségét, a történtek érzelmi hátterét költői megfogalmazásban. A fejezetek legfontosabb témái a zene, a család, a haza, a karácsony ünnepe, a legterjedelmesebb fejezet pedig Magyar Képtár címmel külföldön élő, alkotó, közismert és elismert magyar írók és művészek méltatása, rímekbe szedve. Csak néhány név a sok közül: az édesapa, Pfeiffer Ede hegedűművész, Szörényi Éva színművésznő, a Magyar Nemzeti Színház örökös tagja, Marton Éva operaénekes, a Kaliforniai Kodály Kórus... A kötet sokkal több, mint egy élet története. Neszlényi Pfeiffer Judit élete elválaszthatatlanul fonódik össze az ’56-os magyar emigráció sorsával, akik Kaliforniában igazi közösséggé kovácsolódva rendkívül gazdag közéleti és kulturális fórumokon, összejöveteleken őrizték anyanyelvüket, magyarságukat, a magyar kultúrát. 

A Hazám című fejezet a szerző hazája iránti bensőséges szeretetét, soha el nem múló hazafiságát bizonyítja. Neszlényi Judith és családja Híven es Bátran élte át a háború és a vörös uralom borzalmait. Otthonukat háromszor tette tönkre bombarobbanás, így a Forradalom után idegen földre kényszerült a család. Fivére, Pfeiffer Ede János ennek történetét írja meg könyvében A kommunizmus gyermeke címmel. A könyv 1957-ben Londonban került kiadásra, majd tizenhat nyelvre lefordítva bejárta az egész világot, magyar nyelven két kiadásban jelent meg.

A kötet csúcspontja és legbensőségesebb hangvétele a Hozzád és a Halál című fejezetekben bontakozik ki, amikor néhai családja, férje és egyetlen fiúgyermeke elvesztése után az anya egyedül marad megpróbáltatásaival, fájdalmaival. E verseken keresztül követhetővé válik, hogyan lesz a naiv, szorgalmas fiatalasszonyból sikeres művész, majd drámai hősnő.

Neszlényi Judith életútját rendkívül színesen tárja elénk a kötet végén található Képtár, ahol egy sokat koncertező, világot látott, ünnepelt művésznő pályája rajzolódik ki, a legtragikusabb életesemények közepette is mosolyogva…

A kötet minden verse külföldön íródott, meghazudtolva a felfogást, miszerint a külföldön élők elfelejtik az anyanyelvüket. 

Az Előszót Zelinka Tamás, a Parlando című zenepedagógiai folyóirat (parlando.hu) felelős szerkesztője írta, melyben Judith költeményeit Liszt Ferenc zenéjével állítja párhuzamba. „Liszt költői és vallásos harmóniái szavak nélküli zenék, Judith kötete pedig zenék nélküli szavak”.

Az Ajánlást a neves írónő, Szablya Ilona írta, aki Magyarország Seattle-beli konzulja Amerikában, és aki egykor Judith osztálytársa volt a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban. A TV-ből jól ismert Zalatnai Brigitta őszinte szavai adják a könyv zárógondolatait. 

A verseskötet első bemutatója Budapesten, a belvárosi Zsimbi Galériában volt 2021. szeptember 11-én, Zalatnai Brigitta rendezésében, kiváló kortárs írók, művészek és előadók részvételével. Másnap a Hír TV Almárium című műsorában jelent meg a művésznővel készült interjú, amelyhez a Híven és Bátran című kötet megjelenése adta az apropót.

A könyv második bemutatójára Gyulán, a Mogyoróssy Könyvtár Simonyi olvasótermében került sor 2022. január 28-án.

Neszlényi Judith verseskötete a Lyra és a Libri könyvesboltjaiban, valamint a Püski Könyvesházaknál, valamint a könyvbemutató helyszínén vásárolható meg. 

 

Klinkovics Márta

 

II.

 

Gyulán is bemutatták Neszlényi Judith zeneszerző, zongoraművész verseskötetét „Sok gondolat bánt engemet, mert hazámat elhagyni voltam kénytelen. Még sok éves zarándokúton át sem kárpótolt a világ” - vallja Neszlényi Judith, aki családjával az 1956-os események után hagyta el Magyarországot és Amerikában telepedett le, ahol zenei pályáját kiteljesítve a mai napig él. A verseskötet első bemutatója Budapesten, a belvárosi Zsimbi Galériában volt 2021. szeptember 11-én, kiváló kortárs írók, művészek és előadók részvételével. A könyv második bemutatójára Gyulán, a Mogyoróssy Könyvtár Simonyi olvasótermében került sor. Az ott készült felvétel a linken megtekinthető:

Gyulán is bemutatták Neszlényi Judith verseskötetét (2:52)

 

Mélyen élnek az 1956-os emlékek Neszlényi Judith zongoraművészben, aki 2022. I. 28-án a kaliforniai Pasadenából jelentkezett be „Híven és Bátran” című verseskötetének gyulai bemutatójára. Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a programot Dézsi János könyvtárigazgató. A gyulai születésű zongoraművész életének fontos momentumairól verseket írt, melyeket most kötetbe foglaltak. Az első költeményt Beszterczey Attila színművész olvasta fel. Neszlényi Judith családjával az 1956-os események után hagyta el Magyarországot, és Amerikában telepedett le, ahol zenei pályáját kiteljesítve a mai napig él. A művész életét tragédiák és veszteségek is tűzdelték. Dézsi János elárulta, a kötetet elolvasva egyértelművé vált számára, hogy a szerző sosem feledte szülővárosát és magyarságát. Neszlényi Judith a fürdőváros kulturális és zenei életéhez is kötődik. A könyv fejezeteiben olyan fontos témaköröket érint, mint a haza, a család, az élet és a karácsony. A könyvbemutatót Hodozsó György zongorajátéka tette teljessé.

 

III.

Neszlényi Judith: Híven és bátran. Mozzanatok életemből. Összegyűjtött versek (Magyar Miniatűr és Bibliofil Könyvészek Társasága és a Püski Kiadó, 2021) // Zelinka Tamás: Előszó // Neszlényi Judith: Prelude és 12 vers a kötetből

(Parlando 2021/5. szám)

 

 



[1]  2022.01.21.