Búcsú Ivasivka Mátyás

 

zenetanártól, karnagytól, zenetudósól, cserkészvezetőtől[1]

(Miskolc, 1933. január 12. – Pécs, 2023. november 8.)

 

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége, a Magyar Kodály Társaság, a Pécs-Baranyai Kórus Szövetség és Kodály Tagcsoport nevében, de elsősorban az Őt tisztelő és szerető karnagy kollégák, a zenetanári társadalom nevében szomorú, tiszteletteljes főhajtással búcsúzom Ivasivka Mátyás tanár úrtól, karnagy úrtól. 

 

Pécs város kulturális, zenei életének meghatározó egyénisége volt Ő. Kiemelkedő zenetörténeti tudása, a kórusirodalom naprakész ismerete lenyűgözte nemcsak tanítványait, de kollégáit is.  A nehezebb időkben, híres külföldi kortárs zeneszerzőkkel vette fel a kapcsolatot – Sztravinszkij, Britten, Hindemith, Orff – műveket kért tőlük és azokat népszerűsítette, kórusaival bemutatta.  Baráti kapcsolatot épített ki Carl Orff-al, aki értékelve a Tanár úr szakmai tudását, fáradhatatlan tenni akarását egy egész „kamionnyi” ütős hangszert küldött a Nagy Lajos Gimnáziumnak.  Így alakulhatott meg a később országos hírűvé vált Orff Zenekar.

 

Ifjúsági kórusai – a Nagy Lajos Gimnázium Vegyeskara, Fiúkara, a Janus Pannonius Gimnázium Leánykara – az „Éneklő ifjúság” és az Országos Diáknapok versenyeinek kiemelkedő szereplői voltak.

 

Elismerésül „Arany-fokozatok” és „Fő-díjak” sokaságát kapták, de elmondhatjuk ugyanezt a felnőtt együtteseiről is, a Janus Pannonius Női Karról és a Mecseki Szénbányák Kodály Zoltán Férfikaráról is. A férfikar megalakítását és irányítását „a legnagyobb zenepedagógiai élményének” nevezte a Tanár úr, hisz zenei tanulmányokkal nem rendelkező bányász énekesekkel eljutott jelentős Kodály és más művek bemutatásáig. A karnagy úr által 30 évig vezetett férfikar tehát nem véletlenül vehette fel Kodály Zoltán nevét.

 

Nagyrabecsüléssel emlékezünk és köszönjük, hogy Ivasivka tanár úr kezdeményezése és kitartó munkája eredményeként a Janus Gimnáziumban – az országban másodikként! – elindulhatott az ének-zene tagozatos oktatás. Kérésével személyesen kereste fel a Kodályt, aki nagyon gyorsan intézkedett és hamarosan meg is érkezett az engedély Pécsre az emelt szintű zenei képzés indításához. A magas fokú tanári és karnagyi munka eredményeként a tagozat tíz éven belül országos hírűvé vált

 

Ma már zenetörténeti eseménynek minősül, hogy gimnáziumi kórusaival elsőként mutathatta be Kodály Zoltán Kisfaludy versére írt „Mohács” c. kórusművét. Az ősbemutató 1965-ben Kodály és felesége, Péczely Sarolta jelenlétében történt a keszthelyi Helikonon.

 

„Kodály szellemisége” hatotta át egész munkásságát. Tanári és karnagyi tevékenységében a Kodály-koncepció hű követője, következetes apostola volt. Derűs egyénisége, embersége, szakmai és baráti segítsége nemcsak volt diákjainak, de nekünk is hiányozni fog.

 

Boldog Özséb himnuszának felidézésével búcsúzom most Tőle.  Ez a himnusz volt a Tanár úr zeneszerzői munkásságának utolsó jelentős darabja, melynek sorai, gondolatai belőle is sugároztak: 

 

„Szállj, ragyogj te mennyei fény, angyalszárnyú ének, fájó szívén: magyar szívén minden remetének.

Add Urunk, hogy rab és szegény mind testvérre leljünk!

Áldd meg hazánk, hogy a remény átölelje lelkünk!”

 

Tisztelt tanár úr, karnagy úr, kedves barátunk nyugodj békében!

 

Kertész Attila

 

 

Függelék:

Elhunyt Ivasivka Mátyás (1933–2023) Petrőczi Éva: „Matyi bácsi”. Ivasivka Mátyás zenetanár, kórusvezető, zeneszerző emlékére

(Parlando 2023/6.)

 

 



[1] Kertész Attila búcsúztatója elhangzott 2023. december 4-én a pécsi Bazilikában, az Ivasivka Mátyás emlékére rendezett szentmisén.