ALAN WALKER: CHOPIN

 

AJÁNLÓ ÉS RÉSZLETEK

 

Alan Walker_fryderykchopin

 

Alan Walker tíz évig munkálkodott monumentális és meghatározónak szánt Chopin-életrajzán. Ezalatt az elsődleges források sokaságát böngészte át és dolgozta fel többek között Varsóban, Párizsban, Londonban, New Yorkban és Washingtonban. Fáradozásainak gyümölcse minden idők legátfogóbb monográfiája a nagy lengyel zeneszerzőről.

De Walker műve több is ennél: sok makacs tévképzetet, mítoszt és legendát korrigál, amelyek mindmáig torzítják Chopin megítélését. Mindemellett beszámol Chopin életének drámai fordulatairól és zűrzavaros történelmi hátteréről, minden eddiginél alaposabban részletezi lengyelországi gyermek- és ifjúéveit, továbbá kutatómunkájának eredményeit Chopin és George Sand kilencévnyi együttélésének precíz feltárásában is kamatoztatja.

A Fryderyk Chopin című kötet lebilincselő és olvasmányos, ám egyszersmind tudományos megalapozottságú. A hivatásos zongorista és a zenetörténész éppoly haszonnal forgathatja, mint bármely igényes zenekedvelő. Lisztről írott korszakos életrajzához hasonlóan Walker Chopin zenéjének sajátságaira is páratlan érzékenységgel tapint rá, és könyve lapjain szinte megelevenedik a 19. század egyik legendás és igen szerethető művészének alakja.

 

Kritikák

„Gazdag, tekintélyt parancsoló életrajz… Rendkívül informatív: Chopin jelentősebb műveinek éleslátó elemzése számot tarthat a professzionális zenészek érdeklődésére, ám a kevésbé szakavatottakat is le fogja nyűgözni Walker ízes történetmesélése és elegáns prózája.” (Publishers Weekly)

 

„A Liszt Ferenc-életrajzából már ismerős, széles perspektívák, sokatmondó részletek és zenei hozzáértés kombinációját fenntartva Alan Walker lenyűgöző művet alkotott Fryderyk Chopinről, amely még sokáig meg fogja határozni a nagy lengyel mester életrajzainak látképét. Walker élénk színekkel festi le Chopin boldog gyermek- és ifjúkorát Varsóban, kevésbé szerencsés, ám művészi szempontból igen gazdag felnőtt életét a hazájától távoli száműzetésben, szerelmeit, valamint elkeseredett harcát a tuberkulózissal, amibe végül harminckilenc éves korában belehalt. A kötet Chopin zenéjébe is mélyen belemerül. A zenészek és a zenekedvelők könyvespolcáról sem hiányozhat.” (Harvey Sachs, A Kilencedik: Beethoven és a világ 1824-ben, illetve a Toscanini című monográfiák szerzője)

 

„Messze a legalaposabb és legmegbízhatóbb [Chopin-életrajz]… Walker briliánsan ír a zongoratechnikáról és annak zenei következményeiről. Idevágó szövegrészei egy kiváló festészeti könyv ecsetvonásokkal és színekkel kapcsolatos részeihez hasonlítanak: technikai elemeik ellenére sem kuszálódnak bele a szakzsargonba, könnyen érthetők talán még azok számára is, akik sosem érintettek billentyűket.” (Stephen Walsh, The Guardian)

 

„Végre megérkezett Chopin hiteles életrajza. Ez az anyagában is meghatározó új monográfia igazi mestermű, melyet sem a specialisták, sem az általános zenekedvelők nem nélkülözhetnek.” (Jessica Duchen, The Sunday Times, London).

 

„Walker könnyed, finom mozdulatokkal von le remek következtetéseket, a művész ábrázolásához pedig gyengéd és ékes stílust használ… Hű marad életrajza tárgyához, ami nem is volna lehetséges, ha nem áldozott volna tíz évet az irdatlan mennyiségű primer forrás levéltári feldolgozására.” (Richard Horan, Christian Science Monitor)

 

„A Fryderyk Chopin mesteri alkotás … polifonikus mű, amely sokféle szálat fon elegánsan egybe.” (Corinna da Fonseca-Wollheim, The New York Times Book Review)

 

Elismerések

Az év komolyzenei könyve (Sunday Times, London)

A Kirkus Review „legjobb művészeti és szórakoztatóipari könyvei” éves listájának helyezettje

A The Economist „legjobb könyvek” éves listájának helyezettje

A New York Times Book Review főszerkesztőjének kiemelt ajánlata

 

Beleolvasó (pdf)

 

XIII-XIV. fejezet

 

George Sand színre lép

 

George Sand színre lép (folyt.)

 

Növekvő hírnév